Traductor

diumenge, 6 de març del 2011

Tuc d'Aubàs i Tuc deth Plan dera Serra

Distància: 12,5 kms.
Desnivell: 1100 mts.
Dificultat: ME S3 (tirant a S2)

Pugem des de Bossost cap eth Portilhon i deixem el cotxe al coll perquè a l'entrada de la pista hi ha neu i no s'hi pot aparcar. Sortim del coll amb esquís a l'esquena durant 250 mts, fins a la pista que prenem a la dreta i on ens calcem els esquís. Anem seguint la pista però en algunes ocasions podem fer drecera pel mig del bosc que, en general, es fa bastant bé; amb tot, té algun rastre evident de les darreres ventades que van tombar un munt d'arbres.

(Restes de les ventades)

Superada la part de pista ens encarem a l'evident Còth de Baretja i d'aquí ens orientem per ascendir en primer lloc a l'Aubàs, pensant que l'orientació més NO de la pala encara conservarà bona neu pols. La pujada, però, la fem per la part més orientada al sud i ja veiem que el dia anterior va transformar força perquè hi trobem una lleugera crosta del regel nocturn (també trobem una part amb "cristalls").


(Al cim, amb vistes cap al vessant N de les Maladetes)

Per baixar anem a buscar la part més obaga de la pala amb la intenció de trobar menys crosta i més pols... inicialment no ho aconseguim i cal negociar els girs amb la feble crosta de la neu; però a la part ombrívola som obsequiats amb una molt bona neu pols fins a la cabana deth Cap deth Bosc (com més a l'obaga, la pala agafa més pendent -30/35º-; nosaltres no ens hi vam posar perquè estava força carregada de neu molt solta).
Arribats a la cabana tornem a posar pells i passem altra volta pel Còth de Baretja per ascendir al Tuc du Plan dera Serra, amb la neu ja força transformada.

(Remuntant cap al 2n cim amb la pala de l'Aubàs darrere)

L'ascens de la pala el fem per la part de més a la dreta per evitar els pendents més marcats de la zona central. La calor apreta i dubtem si trobarem la neu molt pesada a l'hora de baixar.

(Al cim de Tuc du Plan dera Serra)

Un cop al cim ens movem amb certa celeritat per evitar que se'ns faci més tard i la neu transformi més. Iniciat el descens ens trobem una boníssima neu primavera fins al coll, des d'on encara rapinyem algun tram més de neu pols fins a la cabana. 
L'ordre d'ascens suggerit per l'Aniol ha estat tot un èxit per les condicions d'aquest cap de setmana (en èpoques de primavera potser és millor fer-ho a l'inrevés)

(Baixant la pala de du Plan dera Serra)


Des de la cabana comencem a baixar per la pista però a mig camí encara trobem al bosc una llengua de neu pols de prou amplada que permet estalviar-nos algun tramet de pista (d'altra banda cal dir que si no trobem la neu molt pesada aquests 300 mts de desnivell de pista demana poques remades).

(Un dels pocs trams de bosc esquiable)