Traductor

divendres, 19 d’agost del 2011

Cicloturismemuntanyenc amb el tren groc: Bolquera - Oleta


 (Estació de Bolquera-Eina, la més alta de tot el recorregut)

(El trenet groc)

Distància total en BTT: 29 kms.
Desnivell en ascens: 550m.
Desnivell en descens: 1500 m.
Dificultat: moderada
Durada: 4 hs.
Accés: de Puigcerdà anem cap a la  Guingueta d'Ix i seguim per la N-116 direcció Montlluís. Al coll de la Perxa ens desviem a l'esquerra. Deixem el cotxe a l'estació de tren de Bolquera-Eina, la més alta de tot el recorregut del Tren Groc (val la pena d'informar-se -i reservar- si preveiem que el dia pot ser de forta afluència turística perquè les places per a BTTs són limitades).

Excel·lent ruta cicloturística; imprescindible en el currículum de tot ciclista de muntanya: més de 1200 m de desnivell de descens per corriols (tots ciclables) havent de remuntar-ne "només" 550, una ganga!!

Sortim de l'estació a la dreta, uns metres per asfalt i, ben aviat, tombarem l'esquerra per pista, seguint marques de PR. Quan arribem la carretera D618, avancem a la dreta, en baixada, fins enllaçar amb la N-116 que prendrem a l'esquerra per superar Montlluis. Seguim en baixada i, just passada una corba molt tancada a la dreta (pont sobre el riu Têt), abandonem la carretera i prenem una pista que puja a l'esquerra direcció al Pla de l'Os.

 (La Llagona, Font-romeu i el Carlit al fons a l'inici de l'ascens)

 (Les canals del Cambra d'Ase, també a l'inici de l'ascens)

 (Atenció: la remuntada inicial passa prop d'uns camps de tir)

Anirem guanyant desnivell suaument, a estones per asfalt, a estones per pista, sempre amb tendència nord-est direcció al Pic de Figuema. Aviat enllacem amb les traces del Camí Vauban i Balcons de la Têt, que no abandonarem fins arribar a Oleta: apoteòsic descens de 1.500m de desnivell, pràcticament tot per corriol, amb un 99,9% de ciclabillitat. Una primera part per bosc, força pedregós però factible per la Serra de Clavera.

 (Descens pels corriols de la Serra de Clavera)

 (Ídem)

Poc abans d'arribar al poble de Llar trobarem els pocs metres no ciclables per un nivell mitjà (atenció el terreny està molt exposat a l'erosió).

(Arribant a Llar hi ha els trams més tècnics) 

De Llar i fins superat el poble de Canavelles trobarem els trams més fàcils però també els més exposats i amb generoses panoràmiques cap al fons de la vall on ja veiem el nostre destí: la via del Tren Groc.



 (Imatges de l'arribada a Canovelles)

Arribarem a Oleta per un tram més pendent de sender que va creuant una pista.


 (Imatges de l'arribada a Oleta)

Al poble anem directes cap a l'estació per prendre el tren fins a Bolquera (7,5€ per persona per 1.15h de trajecte).