Traductor

dijous, 20 d’abril del 2017

Esquí de muntanya al Pic de Madamète



Distància: 17 km.
Desnivell: 1200 m.
Dificultat tècnica: ME, S2, puntualment S3 (entre la cota 1800 i la 2000 i els darrers 100 m+).
Durada total: 5:30 h.
Punt de sortida: aparcament de Tournaboup (1450 m) de l'estació Grand Tourmalet per la banda de Lus e Sent Sauvaire i Varètja (D 918).

Sortim remuntant per les pistes de l'estació que després conflueixen amb la carretera del Tourmalet fins que al pont de la Gaubie ja ens endinsem a la vall i deixem enrere l'estació, sempre remuntant deixant a la dreta el riu (GR). Cap a la cota 1700 el GR se'n va a l'esquerra i és una bona opció per a una bonica circular passant pels llacs de Madaméte; però es veu un terreny molt rocós i boscós que no ha de tenir problema si hi ha prou neu, però no és el cas. 

Creuant la segona passera

Per aquest motiu creuem el riu un parell de vegades per unes passeres gairebé consecutives i a la segona ja ens podem calçar els esquís, just davant del Mur dets Caubous (200 m de S3) que afrontarem per la part dreta. 

Mur det Caubous

El Madamète, al fons

Sortim sobre el llac i el passem deixant-lo a baix a l'esquerra per uns llomets que queden una cinquantena de metres per sobre i que a posteriori ens obligaran a fer algun puja i baixa. A poc a poc, ens anem orientant cap al S-E ascendint sempre per pales de pendent suau fins arribar als peus del Madamète on els 100 m+ finals es redrecen més (S3; Cabot parla de 30/35º però no sembla pas que hi siguin) i, a més, cal anar sortejant bastant de rocam que, amb tot, no dificulten gaire la progressió. 

Últims metres abans de la paleta final

Al cim amb la pala final del Neuvielha

Assolim el cim amb els esquís als peus; bones vistes cap al Neuvielha. La primera pala la fem com podem enmig d'una neu entre dura i encrostada, però ben aviat ja anem desfent camí per una bona neu primavera que permet esquiar a plaer fins a la cota 1750, sense gairebé remar malgrat els llacs que anem superant.

Baixant la primera pala

Part alta del descens

Part intermèdia

Arribant al llac de Caubous

Pala final del mur de Caubous



2 comentaris:

Roger ha dit...

Bona zona d'itineraris a costat i costat de Tornaboup. Vau aprofitar de valent la SS. Quan comencem a agafar la bici no us olorarem ni els pets...
Fins aviat mestre/a.

pass@muntanyes ha dit...

I ca! Que amb els desnivells que porteu aquest hivern no m'hi veig amb vosaltres ni en somnis! Francament... feu por! ;-)
Fins aviat!