Traductor

dilluns, 8 d’abril del 2013

Neus diverses al Montsent de Pallars


(la presa de Sallente a baix)

Dia: 7 d'abril de 2013

Distància: 11 km.
Desnivell: 1150 m.
Dificultat: BE(A), S2-S3.
Durada total: 5.30 h.
Punt de sortida: presa de Sallente (1750 m), gairebé al final de la carretera de la Vall Fosca.

Allotjament recomanat: Refugi Tacita, situat a La Central de Capdella.
Aquest cap de setmana hem descobert aquest nou allotjament (reobertura) a la Vall Fosca d'ambient acollidor, un tracte molt agradable, amb preus econòmics i cuina lliure (totalment equipada) per als que tenim pressupostos més ajustats. Casualment, ha coincidit que hem estat els seus primers clients i ens han obsequiat amb un producte de la vall i d'elaboració artesana: Foie gras Ca d'Antema, boníssim!.
Gràcies Sandra per la vostra bona acollida i fins aviat!!!


Des de l’aparcament del costat est de la presa sortim amb els esquís a l’esquena per remuntar el camí del Pigolo. Els primers 100 m+ no hi ha neu suficient per calçar-se els esquís i quan n’hi ha, com que hi un grup de tres que van davant obrint traça a peu, l’aprofitem 100 m+ fins que s’acaba la part més pendent (S3).

(a l'ombra de la canal del Pigolo -oest-)

Així als 1950m ja ens posem els esquís als peus i remuntem còmodament direcció est prop de la Coma d’Espòs; sempre ho fem per pendents suaus amb alguna breu excepció. 

(entrant a la Coma d'Espòs)

Cal parar compte perquè la zona es veu força plena de plaques de vent del dia anterior; en general són petites i força superficials però en algun punt se sent algun ‘wuf’ que ens mostren certa inestabilitat. Amb tot, quan sortim de la part més tancada les plaques donen pas a un mantell endurit per l’escombrada del vent.
Cap a la cota 2450 variem l’orientació i ens decantem al sud per remuntar fàcilment fins al Tossalet de la Coma per la Coma Plana. Quan arribem a aquesta cota (2730 m), canviem els esquís pels grampons (com gairebé sempre el difícil llom –per fer amb esquís- que mena al cim del Montsent es troba força pelat) i perdem uns 30 m- fins a la Collada d’Entremonts. En aquest punt cal remuntar decididament pel llom N, sempre pel costat oest. No són ni 200 m+ però es fan força llargs; a la part inicial hi ha algun flanqueig que en funció de la neu pot resultar exposat. 

(foto des del cim cap al N)

(desfent la cresta-llom)

(a tocar del Tossalet de la Coma)

Des del cim desfem fins al Tossalet de la Coma on ens calcem altra volta els esquís i iniciem un descens que ja intuïm que no serà fàcil. Amb tot, quan comencem a perdre metres, sempre pel mateix camí de pujada, constatem amb satisfacció que el tema no pinta tan complicat; malgrat tot, el constant canvi de neus provoca una tensió constant que resta molt de gaudi: ara pols compactada, ara dureta, ara encrostada, ara alguna placa que cal evitar...

(part alta del descens)

(detall de les neus diverses)

(baixant per la Coma d'Espòs)

I trampejant amb les diferents neus arribem a l’entrada del camí del Pigolo amb la millor neu de tot el dia, pols en procés de transformació de bon esquiar. Per aquest motiu encara ens animem a descendir el pendents més drets de la canal del Pigolo fins arribar a la cota 1850, 100 m abans de l’aparcament, on treuen el cap alguns taurons que ens aconsellen desar el esquís i tornar tranquil·lament a peu fins al cotxe. 


____________________________________________________________
Preses falses (o l'autèntic nivell d'esquí pass@muntanyes):

(la presa de Sallente a baix i el Pic de l'Espada, davant)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Nosaltres molt contents de què sigueu els nostres primers clients! Vàreu ser una visita molt especial. Gràcies a vosaltres, i les vostres ressenyes ens serviran en tant tinguem una mica de temps lliure.
Una abraçada!
Sandra i Òscar
www.refugitacita.com

pass@muntanyes ha dit...

Un plaer!!
Fins a la propera!