Traductor

dilluns, 4 de setembre del 2017

Col Invergneux: pedalant pel Gran Paradís



Distància: 35 km.
Desnivell: 1500 m.
Dificultat: mitjana-alta.
Ciclabilitat de pujada: 85%.
Ciclabilitat de baixada: 99,5%.
Punt de sortida: Cogn (Cogne).
Durada total: 6h.


Una de les millors rutes que hem fet mai els Pass@muntanyes: ambient alpí, corriols preciosos, paisatges, etc, no hi falta de res, ni tan sols una mica de porteig. És una joia del BTTsenderisme a Aosta i clarament una de les imprescindibles als Alps, al cor del parc del Gran Paradiso.


La ruta surt de Cogn (Cogne en italià) i puja sempre per còmoda pista, malgrat que té algunes rampes dures, fins a la cota 2600. La primera part de la pujada té bastants trams asfaltats, mentre que la segona només el trobem anecdòticament a les rampes més dures. 



Un cop som a la cota 2600, abandonem la pista i prenem el sender que ens durà fins al Col Invergneux; són uns 300 m+ gairebé tots caminant per un sender amable que es deixa fer molt bé. 




Al coll, a més de 2900 m, comença el protagonista de la jornada: una llarga successió de senders quasi sense pausa que donen unes xifres de 12 km i 1300m-. Com es pot veure al vídeo, es tracta d'un sender de traca i mocador, sense excessos tècnics, excepte moooolt puntualment. El corriol té parts prou diferenciades:
-el primer terç, a dalt, és net i ràpid en mig d'un ambient d'alta muntanya espectacular;



-el terç central es on podem trobar les parts més tècniques, uns pocs passos amb més pedra o algun esglaó més exigent. Aquesta part va força propera al riu i té una miqueteta d'exposició;




-el darrer tram, també molt assequible, combina les parts de bosc amb d'altres més obertes que ofereixen molt bones vistes cap al Gran Paradiso. Finalment, des de Gimillan a Cogne prenem un sender (150m-) que va creuant la carretera que també té algun punt més difícil però en general es deixa fer bé, tan sols cal vigilar les cruïlles amb la carretera.



Tal com hem dit, deixem un vídeo de 15' per veure bona part de la baixada des del coll; és una llauna però així es pot constatar totes les virtuts del sender...