Traductor

dimarts, 3 d’abril del 2012

El Cogulló de Vilanova de Meià



Data: diumenge 1 d'abril de 2012
Distància: 10 km
Desnivell: 500m
Dificultat: fàcil
Durada: 3.30h
Punt de sortida: Vilanova de Meià
Més informació per visitar la comarca: La Noguera.

Comencem a caminar des del mateix poble de Vilanova de Meià. Deixem el cotxe gairebé a la sortida del poble, en direcció a l'Hostal Roig. A pocs metres de les darreres cases del  poble, deixem la carretera i seguim l'indicador El Cogulló, per sender. Passem pel costat dels antics safaretjos i creuem el Riu Boix, escàs d'aigua. Inicialment avancem per pista però ben aviat enllaçarem amb un sender que segueix paral.lel al riu, direcció el Montsec de Meià i que ens durà a l'asfalt.
 

Només arribar-hi, i seguint les retolacions, iniciarem l'ascens per un bonic corriol que puja decididament cap a la muntanya del Cogulló. Pel camí toparem amb un parell de balmes de mides considerables, la cova del Castejon i del Pansot.


El sender enllaça en la part superior amb la pista que puja fins a les antenes del Cogulló. Aquí trobarem un plafó informatiu que ens referencia la prova escrita del topònim de Montsec de Meià (i no la denominació franquista de Montsec de Rúbies).


Si ens desviem a l'esquerra, en pocs minuts arribarem al punt més alt on veurem, fora de combat, el vèrtex geodèsic.


Pel descens, seguirem durant poc més de dos quilòmetres la pista i abans d'arribar al Coll de les Cabeces, ens desviem per baixar per un sender que ens durà a la carretera, la qual prendrem direcció Vilanova; en menys d'un quilòmetre recuperem el sender de retorn fins al poble. Abans però, aprofitarem per aturar-nos al pont La Gata, on ens sorprendran unes imatges del cabal d'aigua del riu Boix respecte al moment actual.