Traductor

dilluns, 30 de juliol del 2012

Damb biciclèta de montanha per Occitània (adaptació de la Pedals d'Occitània)



Realitzem una adaptació en dues jornades de la Pedals d'Occitània, eliminant les parts de la Val d'Aran que van de Bossost a Vielha i les dues banyes que marca el recorregut en el seu extrem nord, entre Mauleon-Barousse i Juzet d'Izaut. En total sumarem 133 km i 3700 m de desnivell.
Establim com a 'campament base' per ambdues jornades Banhères de Luishon; el primer dia agafem el cotxe fins a Saint-Pé-d'Ardet des d'on començarem a pedalar cap Banhères per fer-hi nit. Per aquesta primera etapa recorrem 76 km i 2200 m de desnivell als quals dediquem 9 hores i mitja.
Des de Saint-Pé-d'Ardet iniciem l'itinerari seguint el GR 78 en direcció est; fins al Col de Ares remuntem 200 m per un camí boscós i empedrat. 


Arribats al coll descendim 300 m de desnivell, bona part dels quals per corriol, fins a tocar del riu Job des d'on remuntarem uns 100 m fins a Juzet d'Izaut. 


Des d'aquesta població enllacem amb l'itinerari original de la Pedals per guanyar uns 900 m fins al Col de Menté, amb una primera meitat que remunta decididament però amb un tram final amb alguns puja i baixa, els quals s'accentuen en la part que va fins al Col d'Artigascou. En aquest punt descendim per corriol, inicialment molt fangós i posteriorment amb algun tram força aeri que ens fa perdre 250 m de desnivell per la bonica 'selva' de Melles, 


tot i que per arribar a la població homònima cal perdre'n 450 per asfalt, fins enllaçar amb la N-125 la qual seguirem fins al Pont dera Lana, ja en territori aranès. Abandonem la carretera principal (que no significa deixar l'asfalt) per arribar, pel GR 211, a Bossost des d'on començarem a remuntar cap Eth Portilhon, amb 4 km inicials per asfalt i la resta, fins a engolir els 600 m de desnivell fins al coll, per una pista exigent que va pel bosc de Saborèra. Presumptament, des del coll ja només ens queda baixar fins a Banhères... però no, un cop deixem la carretera (la qual hem seguit durant uns 300 m; una mica més de 3 km) apareix una remuntada d'uns 100 m fins empalmar amb el corriol que ens deixarà a les portes de Banhères: 350 m de desnivell pels fantàstics boscos de Sant Mamet, en un tram final que ens traurà una cert gust amarg d'una etapa de la qual n'esperàvem més (o menys, segons com es miri -menys asfalt, per exemple-). 


Per a la segona jornada cal tornar a Saint-Pé-d'Ardet on ha dormit el cotxe. En total sumarem 56 km i 1500 m de desnivell als quals dediquem 7.5 hores i mitja. Des de Banhères comencem a 'encorriolar-nos' ben aviat per senders que pugen molt fort i més d'un cop ens obligaran a posar peu a terra. 



En general, però, tota la pujada fins a Bourg d'Oueil es fa per senders de bon ciclar: gairebé 15 km i uns 700 m de desnivell més que agradables. A Bourg d'Oueil transitem breument per la carretera que puja al Port de Balès fins que enllacem amb una pista que ascendeix a tocar del Cap de Pouy Pradaus la qual ofereix unes panoràmiques excel·lents del vessant nord del Pirineu més alt (Aneto, Maladetes, Perdiguero, Posets, Cabrioules, Maupas, Boum, Spiejoles...).



En aquest punt el mapa sembla que marca que no hi ha pista, per tant, deu ser corriol... però no, una pista en força bon estat ens baixa durant molts metres abans no empalmem amb una mena de senderanticamídedesbrossar que descendirem durant uns 200 m intentant evitar els nombrosos xaragalls que anem trobant. Acabat el corriol, més pista vora l'Ourse de Sost en un agradable i relaxant tram que ens duu fins a Mauléon-Barousse. 


En aquest poble deixem la Pedals i fem drecera cap al cotxe. En primer lloc ens dirigim fins a tocar de Thèbe on prenem una pista que volta el Sommet de Mayrouse pel vessant sud, fins prendre un corriol (PR) que en 150 m de desnivell ens deixarà a Saléchan, des d'on haurem de guanyar 150 m per camins asfaltats o carreteres secundàries fins arribar a Saint-Pé-d'Ardet, punt final, en aquest cas, de la nostra personal però transferible Pedals d'Occitània.
Si hem de destacar alguns punts d'aquesta volta començaríem pel GR78 (fora de la pedals) que va des de St. Pé d'Ardet fins a Juzet d'Izaut. També el selvàtic descens des del Col d'Artigascou i el sender final pel bosc de St Mamet. Pel que fa a la segona etapa, l'ascens fins a Bourg d'Oeil i, per les àmplies vistes, la pista de pujada fins al cap de Pouy Pradaus. També fora de programa oficial destacaríem el divertit descens fins a Salechan.
Finalment, cal dir que, per la proposta que us acabem de presentar, hi ha la possibilitat de repartir més equitativament els quilòmetres i desnivells si es deixa el cotxe a Juzet d'Izaut en comptes de Saint-Pé-d'Ardet; aleshores queden dues etapes amb aproximadament 65km i 1800-1900 m de desnivell cadascuna.