Traductor

dimecres, 13 de maig del 2015

L'última de la temporada (?) al Saió


Distància: 15 km
Desnivell: 1500 m
Dificultat: ME(A), S2
Durada: 6 h
Punt de sortida: Hospital de Benasc
Dia: 10/5

La pista fins a la Besurta ja està oberta però el dia anterior des de Remunye ens va semblar veure molta aigua al Pla de Senarta i no ens fiem de pujar-hi, per la qual cosa ens encarem als Tubs de Paderna. El primer no té neu i ens toca carregar els esquís uns 45' just fins a l'entrada del segon. A dalt d'aquest veiem que tothom que ens precedeix puja amb els esquís als peus... això normalment significa que el regel nocturn ha estat més que mediocre. I així és, quan podem nosaltres podem pujar-hi foquejant és mal senyal perquè vol dir que la neu ja està ben estovada de bon matí. 

Entrada al segon tub
2n Tub de Paderna
Amb tot, continuem ascendint a veure si per dalt la cosa millora. Cap a la cota 2400 ja veiem que seguir amunt amb la neu tan pasta que hi ha a quarts de nou és un destrossagenolls i gairebé ja estem planejant la retirada. 


Però quan ens desviem de la ruta del pic d'Alba i ens posem en orientacions més oest comencem a trobar la neu més endurida i decidim seguir amunt. A mesura que pugem la neu cada cop està més regelada per la qual cosa podem arribar fins al Coll d'Alba i, en comptes de tirar la directa i enllestir amb algun 'Alba', ens entretenim en direcció al Saió. Per tant, ja sense esquís, fem la canaleta d'accés al Coll d'Alba, el flanqueig posterior per posar-nos a la base de la pala sud del Saió i finalment remuntem els darrers 100m+ solans on ens enfonsem de valent. 

Canaleta del Coll d'Alba
Flanquejant passat el Coll d'Alba, al fons

Cim, al fons el Cordier
Cim i ràpid cap avall a veure si la neu es pot esquiar. I efectivament, tot i baixar a quarts de dues esquiem amb compte però xalant (i el més important sense trinxar els genolls). I així anem fent el que segurament seran els darrers girs de la temporada fins a l'entrada de l'últim Tub de Paderna el qual descendim en 20' fins arribar al cotxe un altre cop.

Restes d'allaus entre els dos Tubs

3 comentaris:

Roger ha dit...

Temperatures per portar turbant.
Felicitats per aquestes últimes sortides

pass@muntanyes ha dit...

Ja ho veus, nosaltres sempre amb els nostres S2s... Sí sí, aquestes calorades s'emportaran molta neu... això ja s'acaba... haurem de passar-nos definitivament a les dues rodes... ja en tenim alguna de pensada d'aquestes potents; te n'informarem a veure si quadrem agendes... ;-)

Roger ha dit...

I tant, ja en tinc ganes.
Per cert, dissabte pugem zona neouville per fer activitat diumenge. Si us ve de gust, ja sabeu on serem. Jo pujaré a les 18 cap amunt...