Traductor

dilluns, 13 de maig del 2013

Al Pic d'Alba pels Tubs de Paderna



Distància: 13,5 km.
Desnivell: 1380 m.
Durada total: 7h.
Dificultat: BEA, S3.
Punt de sortida: Hospital de Benás.

Sona el despartador a les 6 (de fet, ja fa estona que a fora se sent gent trastejant material divers) i el primer sentiment és de girar-se i continuar en la plàcida posició horitzontal que fa hores que mantenim; amb més mandra que una altra cosa ens posem en marxa i a les set ja estem de camí. A la pista que va a la Besurta hi ha neu tot just des de davant de l'hotel. Però això no significa que ens calcem els esquís ja que la neu està molt dura i ja sabem com són els Tubs de Paderna, per la qual cosa ascendim durant 500 m+ amb els esquís a l'esquena fins superar el segon tub. 

 (primer Tub de Paderna)

En aquest punt ja ens calcem els esquís i anem remuntant amb celeritat gràcies a la neu i als pendents constants que menen a la base del Pic d'Alba. 


A 150 m del cim deixem els esquís i amb grampons i piolet assolim, en primer lloc, el llom-coll 

 (assolint el llom)

i, posteriorment, pugem els darrers 100m per una pala de marcat desnivell; segons el Pep, amb qui coincidim al cim, diu que són uns 45º. 

 (pala final)

Grau amunt, grau avall, la veritat és que és una senyora pala la qual cosa no és impediment perquè algú la baixi amb els esquís als peus (evidentment no som nosaltres). 
Un cop a l'avantcim cal descalçar-se els grampons per superar els pocs metres de cresta que hi ha fins al cim principal; no és difícil però amb les botes d'esquí tampoc és fàcil i, a més, té alguns passos exposats on no s'hi val a badar. 


 (fotos del cim -autor: Pep Artigues-)

Al cim ja són les 12 i cal anar a buscar els esquís sense perdre gaire temps ja que la neu no espera; desfem i recuperem els esquís per emprendre 1200 m- de fantàstic descens per una neu primavera que es deixa esquiar a meravella, Tubs de Paderna inclosos, i que ens duen a replantejar-nos la decisió de deixar la temporada d'esquí per finalitzada.

 (part central del descens)

 (Tub superior de Paderna)

Però un cop esvaïda l'eufòria del moment, i només de plantejar-nos una altra matinada més matinera ja que l'única opció de la zona que ens permet variar una mica sense portejar és Remuñé (cara E), decidim que l'esquiada de l'Alba ha estat una excel·lent cloenda per aquesta temporada d'esquí de muntanya, que curiosament també es va iniciar amb un altre 3000 i 1400 m+.