Traductor

dimecres, 15 de maig del 2013

Pedalant pel Baix Pallars i els límits de l'Alt Pirineu



Distància: 35km
Desnivell: 1550m
Dificultat: mitjana-alta
Durada total: 7 hores
Punt de sortida: Gerri de la Sal


Sortim de Gerri de la Sal i creuem la Noguera Pallaresa, que aquests dies baixa amb una eufòria i una intensitat que fa respecte. Iniciem la pujada direcció a Enseu però ens desviem de la pista principal per prendre un camí més secundari, mig reconvertit a corriol, que guanya pel serrat de Corrotes fins enllaçar amb la pista asfaltada que condueix a Baén.
 

Poc després del poble abandonem el quitrà i seguim remuntant còmodament fins a Sant Sebastià de Buseu. A partir d'aquest ampli coll, ja veiem la duríssima pista per on hem de continuar. Ens esperen 3 quilòmetres al 13%, amb puntes que superen amb escreix el 15%.



Als plans del Bony Fener fem una pausa per baixar les pulsacions i recuperar forces. A continuació reprenem el recorregut i canviem de vessant per descendir per l'obaga de Tornafort, amb un primer descens per pista forestal, seguit per un corriol fins a Tornafort (amb alguna remuntada a prop del barranc de l'Olla).



Fem una breu visita, molt recomanable, a l'aturonat poble de Tornafort, amb unes generoses vistes cap a la vall d'Àssua, en primer pla, i darrere, escortant aquest bell paisatge, els sentinelles Montorroio i Montsent de Pallars. Realment, una imatge de postal, un imprevist regal per als nostres sentits.



De Tornafort descendim fins a Malmercat per un corriol que, en aquestes dates i per la vegetació hi trobem, sembla que inaugurem la temporada de pas.
A partir del citat poble cerquem un nou sender que contorneja la serra fins descendir al Pont d'Arcalís. Aquest tram de corriol es troba força pedregós i bastant exposat en alguns passos.


Finalment només ens queda recuperar el camí que voreja la Noguera Pallaresa fins a Arboló i Gerri de la Sal, per un agradable tram de sender que gairebé conflueix amb el riu.