Traductor

dissabte, 19 de març del 2011

Intent Bargadèra


 (L'allau de la cara N/N-E del Tuc des Hemmes -o pala de Sarrahèra- i la nostra traça de pujada)

Un altre cap de setmana on cal afinar amb l'elecció de l'itinerari (molts 4s als comunicats fins dijous). Pressumptament la neu "bona" és al vessant atlàntic, resultat de les nevades de nord que han millorat la qualitat de la neu que ens va venir de sud a principis de setmana. La cota de neu, segons les fonts, varia entre els 1400-1500 i els 1700. Això vol dir que hi deu haver llocs dels primers i d'altres dels segons. Esperem que la nostra elecció, el Bargadèra des de la boca N del túnel de Vielha, sigui dels primers.
El que hauria de ser motiu d'alegria, podem entrar amb el cotxe un km des la planta incineradora, ens fa sospitar que la cota de neu pot ser més amunt del que desitjaríem. Anem fent via amb els esquís a l'esquena per la pista i poc després de deixar-la, quan tombem a S, ens podem calçar els esquís (però no hi ha gruix suficient per la baixada). La neu "de debò" comença a l'alçada de la cabana (1600 aprox.) pero la qualitat és més que mediocre (badada: no vam mirar la iso). Ja a primera hora és humida i pesada com a conseqüència de l'escàs regel nocturn.  
Quan passem per sota les parets N/N-E del Tuc des Hemms (o pala de Sarrahèra) hem de superar les restes d'una allau  Ascendim amb neu molt fonda i molt humida.

(Superant l'allau de l'Hemmes)
 
A l'estretament que hi ha a 2000 mts observem que les parets del Poi d'Estanho no han purgat del tot. Fem un test i veiem que hi ha capes on entren sense dificultat "els quatre dits". A més, el sol que no s'havia mostrat en tot el dia va apareixent. Sembla que la muntanya amb aquesta primera caloreta es "vol treure més roba" i va llençant "boletes". 
La decisió és clara: cap a baix. D'aquesta part, la del descens, millor no dir-ne res. Tan sols a la part baixa podem gaudir una mica de la neu primavera (però res, 4 girs comptats), fet que ens confirma que hem escollit molt malament, i que probablement una cara S, amb un itinerari segur i amb cota més alta hauria resultat més divertida.

(Arribant a la cabana de Baish)

2 comentaris:

edunz ha dit...

deu ni do l'activitat allavosa.. em queda penjar la foto del nord del cadí,, tela també. Jo diria que a suds hi ha hagut plaques però més localitzades, i en canvi a nords mantell més inestable en general... a banda de la calor. Això si, pinta d'aquells finals de temporada amb la cota de neu molt definida!
vau fer bé de tirar avall pq més amunt el camí també va massa aprop de les sortides naturals de les purgues

pass@muntanyes ha dit...

ei edu,
realment no vam calcular gaire bé perquè divendres quan vam arribar a la boca S ja vam veure que a la N hi havia núvols; suposem que es va mantenir així tota la nit perquè al matí estava igual i la temperatura no deuria poder baixar gaire... el que déiem, de vegades ens ofusquem i no calculem "objectivament".
ja he vist la vostra estada als alps... bona, bona; i això que deies que és un any dolent de neu per a ells (?!).

fins aviat, david.