Traductor

dimarts, 8 de desembre de 2015

Inici de temporada al Coma de Senyac


Al llom final de la Coma de Senyac

Distància: 12 km
Desnivell: 1050 m
Dificultat: mitjana-alta (ME, S2-S3)
Durada total: 4.30 h
Punt de sortida: final pista de Ransol
Dia: 7/12

Comencem la temporada d'esquí de muntanya a la Vall de Ransol per intentar ascendir al Coma de Senyac. Bona part del recorregut és el mateix que el megatransitat de la Sarrera per aquest motiu anem sempre en companyia fins a tocar de la Collada de Meners. Fins aquí bàsicament pales de pendent suaus esquitxades amb alguna canal més dretota però sempre curteta.

Entrada a la canal

Sortida de la canal

Per evitar d'enclotar-nos als Estanys dels Meners de la Coma fem un flanqueig sense gairebé perdre alçada i poder situar-nos als peus de la pala que mena a la carena, amb uns 50 metres finals prou pendents. Un cop al coll ja veiem que no hi ha neu suficient per assolir el cim, i gairebé que pensem que quina sort que no n'hi hagi perquè té un bon pati a banda i banda; així fem els darrers 50 m caminant. 

Pala final d'accés al llom del cim  i darrere la Sarrera

Des del cim desfem fins al coll i baixem les primeres pales que malgrat estar orientades a l'est o al sud encara conserven un ditet de neu pols que ens sorprèn alhora que ens fa xalar de valent. 

Pales superiors

Amb alguna pinzellada de la neu primavera que anàvem a buscar i que gairebé ni hem tastat ens plantem a l'entrada de la canal que ja es troba a l'ombra i ens obliga a prémer els cantells.

La canaleta a l'ombra

La part final més suau vora el riu ja també queda a l'ombra i el que devia ser una bona neu primavera s'ha endurit a la mínima que no ha vist el sol. I així trampejant aquesta neu més tortuosa arribem amb els esquís fins al cotxe.
Pel que fa a la neu: suficient en tot el recorregut tot i que ens toca descalçar-nos en algun breu punt i algun altre el passem una mica d'aquella manera. Molt bona neu pols a dalt i bona primavera a les solanes. A les parts baixes de les obagues encara queda molta neu pols, en canvi a dalt sembla una altra cosa. Mantell molt estable.