Traductor

diumenge, 28 d’agost del 2016

Passo San Pellegrino – Ferrada Alta Via Bepi Zac – Cima Uomo


Distància: 17,1 km.
Desnivell: 1500 m.
Dificultat: alta per l'accés al cim; la part de ferrada és molt assequible.
Exposició: alta.
Durada total: 7 h.
Punt de sortida: Passo de San Pellegrino.

Sortim des del Passo de San Pellegrino per les pistes d'esquí en un tram força deslluït però que ens permet fer-nos una idea de la llargada de la cresta. La cosa canvia radicalment a partir del Pas Le Selle on ja ens posem a la carena. 






Aviat entrarem al que probablement és el tram més interessant de la via, ja que a l'entorn del Pic Costabella hi ha un seguit de construccions de la Primera Guerra Mundial on es barallaven italians i austríacs. Bona part del recorregut està perfectament documentat la qual cosa li afegeix interès. Pel que fa a l'aspecte estrictament esportiu cal dir que la ferrada no planteja dificultats remarcables, excepte en algun breu passatge a l'inici. 





Molta gent, fet el Costabella, baixa pels senders que permeten arribar directament al Passo de San Pellegrino, però nosaltres continuem la carena en un tram molt menys equipat i més exigent tècnicament, especialment a partir de la Forcella dell'Uomo (2840 m) i per accedir al cim, ja que trobem passos exposats i amb molt poca ferralla (per tant, molt de compte; cordino molt útil si algú no està avesat a fer aquests tipus d'excursions). 




Des del cim desfem fins a la Forcella i comencem a descendir per un sender on als 100m- primers és gairebé impossible no fer baixar pedres (compte si descendeix algú per darrere nostre) perquè té un pendent més que marcat i el terreny és exageradament descompost; a continuació, però, el pendent decreix i el terreny és una agradable tartera molt fàcil de baixar fins que llença una llarga diagonal per tornar a entrar a les pistes de l'estació des d'on desfarem fins a l'aparcament.