Traductor

diumenge, 12 de setembre de 2010

BTT pel Port del CantóPunt de sortida: pàrquing del poble de Llagunes
Desnivell: 1400m
Km: 43
Dificultat: moderada


Des del pàrquing de Llagunes (costat contenidors) seguim direcció cap a la carretera N-260; pocs metres després prenem a l'esquerra un corriol (pal indicador) que porta a Soriguera/Sort i abandonem l'asfalt. Baixem direcció al riu per un sender que inicialment és dificil de fer-lo damunt la bici però que, més endavant, millora; tot i que pel nostre gust és una arrencada massa potent (de ben segur que amb una mica més rodatge es gaudeix més). Quan arribem al riu el creuem per un parell de ponts i ja trobem una pista que ens pujarà sense complicacions fins al Tossal de Puial (1.914m); un cim que ens sorprendrà gratament  per les seves vistes a 360º amb els tres Montsecs, el Boumort, el Turbó, el Cotiella, el Montsent de Pallars, el Pic de l'Orri, el cadí, el Pedraforca, ... entre d'altres.


D'aquí, continuem per la pista principal fins al Bony del Fener Gran (1.920m), cota màxima del nostre trajecte i, seguidament, iniciem el primer descens fins al petit poble de Junyent. En aquest indret, encarem la segona remuntada del dia (400m de desnivell), tot i que també ens adonem que el canvi d'una de les bicis 'ha petat'; només funciona la combinació: plat del mig i pinyo petit.


Demanem informació de possibles alternatives d'escapatòria però no tenim cap altra opció que continuar l'itinerari previst. El poble es troba situat al fons de la vall i l'única carretera asfaltada d'accés dóna a Castellàs, direcció contrària a la que hem de seguir nosaltres.
En fi, sense donar-hi més tombs (s'esperen tormentes de tarda), continuem el nostre recorregut i remuntem per pista en molt bon estat fins arribar, en millors condicions del que ens esperàvem, al poble de Biscarbó. Encara ens quedarà uns 3 quilòmetres més de pujada, direcció Port del Cantó. El canvi obliga a la duatló: quan la cosa es posa una mica dreta, cal arrossegar la btt; per sort són pocs trams. El més surrealista és que en un dels trams on arrossego la btt, peta la càmera d'aire de darrere!!


Uns metres abans d'arribar a la carretera, nosaltres ens desviem de la pista principal  (i de la ressenya) i prenem direcció sudoest per anar a buscar una camí forestal molt difuminat, a estones reconvertit en corriol, que ens regalarà un fantàstic descens fins al riu del Cantó. Poc abans de creuar-lo, el camí desapareix completament i seguim durant pocs metres un sender que ens baixarà fins al fons de la vall. Un pont ens ajudarà a creuar el riu i, tot seguit, reprendrem un camí que ens durà fins al poble de Llagunes.

 
Aquesta ruta ha estat extreta del llibre "El Pallars Sobirà en BTT", de Xavier Agut (ed. Cossetània). Té alguna variació involuntària en algun tram abans del Tossal del Pujal i del Bony del Fener Gran. També ha estat voluntàriament modificat el darrer descens cap a l'Obaga de Rubió, i que us recomanem especialment.