Traductor

dilluns, 25 de març del 2013

Crestejant al Tossal de la Mina



Distància: 13,5 km.
Desnivell: 1100 m.
Dificultat: ME-BE(A), S2-S3.
Durada total: 5.30h.
Punt de sortida: corba a la cota 1700 de la carretera que puja a l'estació d'esquí de Boí Taüll.
Dia: 24.


Prenem la pista de la Vall de Sant Martí i en un quilòmetre i mig tombem a l'esquerra per entrar al Barranc del Port de Rus per un tram de bosc (150 m+) prou tancat però de bona progressió gràcies a la traça feta (si més no per pujar). A partir d'aquí sempre remuntem per suaus pendents fins al Port de Rus. Un cop l'assolim ens orientem al sud i remuntem uns metres fins a un cim secundari, a la dreta del citat port. A partir d'aquí ens descalcem els esquís per fer la cresta fins al Tossal de la Mina (est). Ens queda una lleugera remuntada d'uns 50m de desnivell però molt entretinguts per la longitud (uns 30 min); no és tècnicament difícil a peu però amb alguns passos força exposats (no és inviable fer-ho amb els esquís però...). 


Un cop al cim descendim (60m-), també a peu, per l'aresta oest (la part més complicada) fins al coll que hi ha entre el Moró i la Mina on, per fi, ens posem els esquís.


Iniciem el descens per retornar al barranc del Port de Rus; en aquesta obaga llisquem per una fantàstica neu pols fins enllaçar amb el barranc del Port de Rus; 



fins gairebé la cota 2.220m descendim pel marge esquerre del barranc, buscant la neu més pols de l'obaga. Quan enllacem definitivament amb l'itinerari de pujada encara gaudim de bona neu primavera 


Arribats al bosc on practiquem una mica d'esquí de supervivència (150m-). Finalment arribem a la pista i ens deixem dur còmodament fins arribar al cotxe.