Traductor

dilluns, 11 de novembre de 2013

Combinada al CanigóDistància: 40 km
Desnivell: 2.400m
Dificultat: alta (molt alta en el darrer sender de baixada)
Durada: 9.00h
Punt de sortida: coll de Millères, a prop de Fillol.
Mapa: carte de randonnée Canigou 1.50:000, de Rando éditions

Ja feia temps que volíem apropar-nos a les terres de Conflent però havíem de trobar un cap de setmana suficientment llarg per tal de poder rentabilitzar la llarga tirada de quilòmetres que tenim des de casa nostra.
I, finalment aconseguim quadrar calendari amb una méteo favorable que ens acompanyi. En aquesta ocasió trobem un emplaçament als peus del Canigó (NO) que ens farà de camp base: Les Ascarines.

El dia d'aquesta combinada ens apropem en cotxe fins al Col de Millères (820m), a prop de Fillol, des d'on arranca una de les pistes que ens aproximen fins als 2.150m, al Refugi dels Cortalets. Es tracta de la pista forestal de Balaig, un camí que, tal com indica un dels plafons informatius que hi ha al llarg del recorregut, va ser durant segles l'únic accés al massís del Canigó.
Remuntarem una via de 14.5 km que pugen molt durament, excepte els darrers 3 quilòmetres on podem relaxar una mica més la pedalada abans de donar el relleu a la caminada. Malgrat la duresa de l'ascens, el camí té trams molt espectaculars i, per tant, totalment recomanable.
Al Ras dels Cortalets arribem a una cruïlla de pistes. Més endavant trobem el camí barrat al trànsit motoritzat i nosaltres continuem pedalant fins arribar aprox. a la cota 2.150m on deixarem les bicis i iniciarem l'ascens a peu fins al cim del Canigó per la seva aresta nord.
En total, sumem 2000m de desnivell abans d'iniciar el primer descens. En aquest cas, desfem camí fins recuperar les bicis. Tot i així, per arrodonir-ho encara més, hi ha l'opció de fer una circular fins al Refugi dels Cortalets retornant per la cresta de Barbet, on caldria sumar-hi algun metre més de desnivell.
Des del Refugi baixem fins al coll de Cortalets per un sender pedregós (GR) que surt darrere l'edifici i que és evitable per la pista per on hem pujat anteriorment. Quan som al coll, enllacem amb el sentier des Sourdes.Un descens molt divertit que baixa entre bosc amb l'únic inconvenient que ens retorna a la pista de pujada un pèl per sota del següent enllaç.


Això significa que hem de tornar remuntar 230m de desnivell per terreny ja conegut. Passem pel costat del Refugi de Balaig i al coll de Voltes agafem una pista (seguim marques del centre BTT) que creua el barranc del Fillol i que aviat es reconverteix en un altre sender que ens farà gaudir fins al Pic de Cogollo (1469m); un indret amb bifurcació d'itineraris. Nosaltres prenem direcció Fillol. 
Ara tindrem 400m de desnivell per un corriol excessivament complicat per al nostre nivell, per no dir inviable a causa d'unes llaçades molt exigents i amb un terreny molt erosionable.
Després el camí millora i els darres 400m fins al poble són més agraïts. Finalment tenim un darrer esforç fins recuperar el cotxe.