Traductor

dilluns, 6 d’abril del 2015

Esquiant la tranquil·la Tuca de Bargadèra



Distància: 16 km
Desnivell: 1200m
Dificultat: ME, S2 (piolet útil segons condicions per accedir al cim)
Durada total: 6:30
Punt de sortida: incineradora boca nord del túnel de Vielha
Dia: 3/04

Era el tercer cop que intentàvem el Bargadèra; les dues primeres vam haver de recular, una per mal temps i l'altra per manca d'estabilitat del mantell, i és que és una zona molt allavosa tal com vam poder comprovar aquest dia, ple de purgues arreu, tant sota el Sarrahèra com de la Roca Blanca. Aquest cop però estava tot prou estable (malgrat que encara quedava alguna esquerda en algun punt) i vam poder completar l'excursió.
La primera part del recorregut és el que provoca que sigui un cim molt tranquil, si més no comparat amb el seu veí del Port de Vielha, ja que hi ha 2,5 de pista gairebé plana que aquest dia a més vam haver de fer amb els esquís a l'esquena.


Abandonem la pista per prendre un sender que va cap a la Cabana de Sarrahèra de Baix, encara amb els esquís a l'esquena però aviat ja ens calcem els esquís (cota 1600 aprox). A mesura que guanyem metres ens anem apropant a l'Arriu de Sarrahèra i quan som a tocar ja només ens cal seguir-lo pel marge orogràfic esquerre, sempre per pales suaus. A partir d'aquí ja no tenim pèrdua, la vall ens va portant al nostre objectiu.



Situats sota les parets O del Poi d'Estanho i la Roca Blanca cal anar sortejant nombroses purgues/allaus i superar alguna canaleta una mica més dreta.


Quan som a la base de la pala final ens trobem que la part de la dreta ja ha transformat massa i no ens aguanta el pes i, en canvi,  per la part esquerra encara és manté molt dura. Per tant, els darrers 40m+ fins al cim ens tocarà fer-los amb grampons i piolet.


Al cim el dia es comença a tapar lleugerament, la qual cosa permetrà que la neu no se segueixi estovant gaire més.

Estanh Tòrt de Rius des del cim
Aquest fet ens permet un fantàstic descens de 1000m- amb una neu primavera boníssima des de dalt fins que apurem la neu fins a la cota 1550.


2 comentaris:

Roger ha dit...

Un cim molt xaxi i amb bones vistes de l'aran i aigüestortes. Bona feina!!!
Fins aviat.

pass@muntanyes ha dit...

Gràcies Roger!!!
Vosaltres sí que esteu fent bona campanya... quins raconets que foquegeu!!!!
Fins aviat!