Traductor

diumenge, 22 de maig del 2016

Llac de Cap de Long - Estaranha - Campvièlh - Canal Lentilla - Piau Engaly (travessa d'esquí)


Entrada a la Canal Lentilla

Distància: 16 km
Desnivell: 1600 m
Dificultat: MBE, S3-S4
Durada total: 7 h
Punt de sortida: cota 2080 carretera de Cap de Long
Punt d'arribada: Piau Engaly

Ens trobem uns quants Insaciables per anar a foquejar per la zona del Nhèuvièlha; com que tenim diversos cotxes ens plantegem de fer una travessa entre Cap de Long i Piau Engaly.
Així sortim a quarts de sis amb els esquís als peus des del cotxe (la pista fins a Cap de Long ja és oberta) i remuntem còmodament per les pales inicials amb un regel prou digne, tenint en compte que les previsions en aquest sentit no eren gaire bones. Una successió de pales de pendent moderat, amb una neu molt fàcil i una traça perfecta ens duen fins al cim sense la més mínima dificultat.



Pales N-E de l'Estaranha

Un cop al cim, els més insaciables es tiren a esquiar la pala que acabem de pujar que com que està encarada al N-E ja ha fet la primera transformadeta; mentrestant l'Aniol i nosaltres continuem amb el pla inicial i des del cim de l'Estaranha baixem una cinquantena de metres a peu fins a situar-nos als peus de la pala final del Campvièlh, la qual remuntarem amb la mateixa comoditat que la de l'Estaranha (també per la bona neu i la traça oberta).

Baixant la pala N-E de l'Estaranha

Pala final del Campvièlh

Últims metres del Campvièlh

Cim del Campvièlh

Al cim esperem la resta d'Insacibles per reagrupar-nos i baixar per la Canal de Lentilla però veiem que hauran decidit fer algun canvi de plans perquè triguen molt. D'aquesta manera anem fent via cap a la canal. Pel que havia llegit tenia la sensació que era una mica del calibre de la Canal de l'Alt del Comapedrosa, però a mi em va semblar més difícil. D'entrada té uns primers 50 metres amb 40/45 graus (que jo faig a peu i l'Aniol esquia sense problema) i a continuació el pendent decreix notablement però la canal està plena de boles de purgues diverses i fa de mal esquiar (a més que l'orientació S-O que té fa que hi entrem quan encara li ha toca ben poca estona el sol). Estrictament la canal són uns 200 m- i després s'eixampla i encara decreix més el pendent; en aquest punt la neu té alguns moments de lucidesa i ens deixa xalar però en algun punt apareix la maleïda crosta fins que quan som a tocar de la cota 2300, punt on hem de tornar a col·locar pells, és una pasta tremenda, malgrat que més negociable que la crosta.

Entrada a la Canal Lentilla

Vista de la Canal Lentilla



Part mitja i baixa de la Canal Lentilla

Acabats aquests 800 m- que jo he baixat amb més pena que glòria i que l'Aniol hagués pogut arribar a gaudir si no hagués sigut pel meu ritme tortuós, ens toca remuntar 300 m+ fins al Port de Campièlh enmig d'una sauna: la calor comença a ser més que notable. 

Remuntant al Port de Campvièlh

Des del coll ja només ens queda baixar cap la base de l'estació per una neu hipertransformada però que comparada amb la de l'altre costat es deixa esquiar a plaer, això sí, vigilant al màxim amb les pedres, els genolls, les colades... i així assolim la cota 2100 on ja no podem esquiar més i retornem tranquil·lament caminant fins a l'aparcament de l'estació on tenim el segon cotxe.

Baixant del Port de Campvièlh

Entrant al domini esquiable