Traductor

dissabte, 25 de març de 2017

Per Guara, pujant i baixant (de la bici)Últimament estem coneixent el projecte de BGuara, un centre btt orientat a l'enduro més extrem. Vam començar bé per la zona d'Alquézar però darrerament estem entomant bastant amb les rutes, més que res perquè considerem que no estan ben graduades... sabem que per al nostre nivell posar-se a fer rutes negres (ho diem per l'experiència de centres btt de França, de Zona Zero, de Puro Pirineo o d'Alto Gállego btt) és anar a agonitzar però, en canvi, a les vermelles xalem de valent. Però aquí a BGuara ja portem dues vermelles que ens les hem menjat amb patates i que depassen de molt el nivell d'una ruta vermella que ells marquen.
En general, a totes les presentacions de les diferents rutes hi ha pocs detalls de com són els recorreguts i això provoca que s'hi vagi bastant a les palpentes o directament mig enganyat ja que sistemàticament s'obvien les parts difícils (o es relativitzen). 
Per exemple, l'última que vam fer (ja fa dies) la presenten de la següent manera:

Catedrales de roca:

Espectacular ruta de enduro con casi 100% de senderos que te permitirá pedalear sobre el increíble barranco de Mascún.

La ruta parte de Rodellar y desciende al cauce del Mascún para luego remontar el barranco de Andrebot con un buen porteo de la bicicleta (30 min). Tras ello se toma una pista en dirección al Dolmen de Losa Mora y luego un sendero que asciende a Nasarre y desciende al bonito pueblo de Bara, junto al río Alcanadre. Desde Bara se continúa ascendiendo por bellos senderos al despoblado de Miz y a la collada del Aire, donde se toma otro largo sendero que conduce a Otín y desde allí asciende hasta un collado que domina el barranco de Mascún. Las increíbles vistas panorámicas nos acompañarán en el rocoso descenso hasta el río, desde donde sólo quedará remontar de nuevo a Rodellar.

La nostra versió, però, seria la següent (en negreta, la nostra aportació -encertada o no-):
La ruta parte de Rodellar i ja als primer metres encarem un sender en ascens amb passos molt exigents y desciende al cauce del Mascún per un sender bo de baixada però molt exigent en ascens (ja que el farem per finalitzar la ruta) para luego remontar el barranco de Andrebot con un buen porteo de la bicicleta (30 min) molt probablement aquests 30' són més 45', ja que el terreny és molt descompost. Tras ello se toma una pista en dirección al Dolmen de Losa Mora y luego un sendero que asciende a Nasarre y desciende (-200 m prou bons, segurament el millor de la ruta) al bonito pueblo de Bara, junto al río Alcanadre per accedir al poble s'ha de creuar el riu i no serà estrany que ens calgui descalçar-nos. Desde Bara se continúa ascendiendo por bellos, difícils i amb una discontinuïtat pel que fa a la ciclabilitat força alta, senderos al despoblado de Miz y a la collada del Aire, donde se toma otro largo sendero que conduce a Otín, amb passos només aptes per a experts de l'enduro (la resta ens tocarà anar pujant i baixant de la bici repetidament, y desde allí asciende hasta un collado que domina el barranco de Mascún. Las increíbles vistas panorámicas nos acompañarán en el rocoso (la paraula exacta no és rocós, és pedregós... molt pedregós, però que molt) descenso hasta el río, desde donde sólo (aquest "sólo" ja sóna a broma de mal gust tenint en compte que es tracta, bàsicament de caminar amb la bici al costat durant uns +100m, si més no per a la immensa majoria de ciclistes) quedará remontar de nuevo a Rodellar.

Per tant, la ruta és sense cap mena de dubte de dificultat negra. Nosaltres en total li vam dedicar 7 hores, comptant una hora de parades, no és exagerat dir que durant 3 hores vam estar caminant. 

La jornada ens va deixar aquestes imatges (molt boniques, això sí):

Baixant al Barranc de Mascun

Creuant el Mascun

Porteig de 45'

Dolmen de la Losa Mora

Passat el dolmen

Arribant a Nasarre
4 imatges de la baixada a Bara
A la collada del Aire amb el Cotiella al fons

A punt de fer l'última baixada


Última baixada del dia

Arribant al Mascún abans de l'últim porteig