Traductor

diumenge, 9 d’abril del 2017

Foquejant la nord del Turbón



Distància: 18 km.
Desnivell: 1150.
Dificultat: ME, S2 (hi ha uns 150 m+/- de bosc gens esquiable, si més no per a nosaltres).
Durada total: 6 h.
Punt de sortida: Pllano de la Muria.
Dia: diumenge, 9.
 
El Turbón és un d'aquells cims amb un peatge car per poder ser esquiat, ja que els primers 400 m+ són ben poc agraïts per fer amb esquís, especialment el tram de sender que hi ha entre la cota 1600 i 1750, però són d'aquelles excursions que tenen nombrosos encants per descartar-la amb les foques.
Així sortim del Pllano de la Muria seguint pista mooolt suau durant un parell de km i després prenem una pista secundària a la dreta que s'acaba transformant en un sender que seguint les marques del Turbón ens duu fins a la cota 1750 on ja podem calçar els esquís. Fins aquí trams amb neu i d'altres que no, la pitjor combinació, vaja. 

Cota 1750, sortint del bosc


En 150 m+ arribem a la collada de San Adrián on hem de perdre una cinquantena de metres per terreny ja sense neu. Remuntem la suau coma de San Adrián, ben nevada, fins a tocar de la collada de Porroduno; ja veiem el llom final que caldrà recórrer per assolir el cim. 

Coma de San Adrián mirant al S

Coma de San Adrián mirant al N

Arribant a la collada de Porroduno; el Turbonet sembla que no està per esquiar

La primera part del llom final té neu, però a la cota 2400 ja no n'hi ha més i assolim el cim caminant còmodament pel sender d'estiu; tan sols recalcar que just abans del cim hi ha un pas molt curtet que amb esquís cal posar-hi atenció perquè té una bona timba a banda i banda.

Llom final

Al cim

Des del cim desfem fins a la collada de San Adrián per una neu primavera excel·lent; només són 500 m- però és ben cert que poques paraules i ben dites

Bona primavera baixant

Tornem a pujar a la collada i ara encara rapinyarem 100 m més d'esquí però bastant penosos ja que l'orientació est abans d'entrar al bosc fa que la neu ja hi sigui ben podrida; d'aquesta manera a la cota 1800 decidim passar a la banda solana, carregar-nos els esquís a l'esquena i estalviar-nos algun lligament. 

Sender a la cota 1650