Traductor

dijous, 24 de juny del 2010

Volta al Sobrepuerto

Realització èpica de la ruta 7.2 del llibre Rutas en BTT por el Pirineo Aragonés. Entorno del Parque Nacional de Ordesa y Mont Perdido de l'Editorial Alpina.


La ruta s'inicia al poble de Bergua, al qual s'hi arriba des de Fiscal per una carretera en bastant mal estat, durant 10 kms. La primera part de pujada es fa per camins poc usats però de fàcil progressió ja que el desnivell és poc marcat. Arribats a Santa Orosia afegim 1,5 kms extres per arribar-nos a la Punta O Mallo, coronada per dues antenes i amb unes fantàstiques vistes cap a Sabiñánigo. Desfem camí i remuntem una mica més, abans d'iniciar el descens cap a la Cruz de Basaran, tot i que abans visitem el poble abandonat de Cortillas, on arribem per un corriol ben poc ciclable. Arribats a la Cruz tornem a pujar lleugerament fins al Puerto de Ainielle... i, a continuació iniciem un descens per anar a buscar els corriols previstos en aquest itinerari. Fem càlculs: portem 30 kms en 4 hores i la ruta que és d'uns 41 (més el 3 que hem afegit nosaltres) indica una durada de 7-8 hs; comencem a sospitar que hi ha trampa, ja que els números no quadren. Efectivament, quan agafem el PR que duu a Otal intuïm quina és: trams interminables de corriol gens agraït, amb tirades màximes damunt de la btt d'uns 200 - 300 mts, amb molts arbres tombats, barrancs, i d'altres elements que obliguen a baixar i pujar de la btt contínuament i que ni tan sols els trialers molt experts podran estalviar-se. Arribem a Otal i es manté la mateixa tònica: el primer km després del citat poble és directament impossible de ciclar (per vegetació espesa i pedregositat) i l'altra part continua sent un interminable pujabaixadelabttquetreuriadepollegueraalméspacientipatidordamuntdelabtt. Això sí, el lloc és molt molt bonic. El "regalet" final són 100 mts de desnivell  en pujada des del barranc de Forcos fins al poble de Bergua on cal arrossegar la btt.
Si no sou del calibre magradapatir, nosaltres us aconsellem el descens directe (indicat al llibre com a 7.1) des de la Cruz de Basarán cap al Barranc d'Otal, és a dir, sense visitar el poble homònim ja que així el tram de corriol on cal esbarallar-se amb tot d'elements diversos (això sí, en un entorn privilegiat, i més aquesta primavera) queda molt més curt, i a més fins i tot, aquest darrer tram és més negociable amb la btt entre les cames.