Traductor

dilluns, 15 d’agost del 2011

Travessa a peu des de la Vall de Comamala a la Vall d'Unarre


Refugi lliure de la Gola

Punt de sortida: Superat Alòs d'Isil seguim per l'estreta pista asfaltada durant uns 2 km. Iniciem el recorregut a peu per una pista que porta a les bordes de Pina.
Punt d'arribada: el petit poblet de Cerbi (per tant, cal combinació de vehicles).
Distància total: 17 km
Desnivell: 1.350m
Durada: 5 hores


De la pista asfaltada prenem un camí a la dreta i creuem un pont que ens permet superar La Noguera Pallaresa. Iniciem l'ascens per pista durant uns metres fins superades les bodes de Pina. A continuació enllacem amb un corriol que s'endinsa per bosc i que puja paral.lel al barranc de Comamala. A la cota 1.900 arribem als Clots de Mostiri on desemboquen un parell de barrancs molt evidents.
Nosaltres continuem guanyant desnivell pel de la dreta. A partir de la Bassa de Sobriu passarem a trepitjar terreny més pedregós.

 Bassa de Sobriu

Anirem trobant fites fins al coll (2.481m) amb una part final més costeruda i descomposta. Des del coll iniciem un primer descens fins als estanys de Tartera. Aquí tenim dues opcions: baixar per l'evident vall seguint la Ribera de Niri i que ens portarà directament al poble de Cerbi. L'altra opció, la que prenem, suposa remuntar fins a 2.423m, el Coll de Curiós, i resseguir els corriols que voregen l'estany de Calberante i el de la Gola fins arribar al Refugi lliure de la Gola que des del seu emplaçament ens ofereix un fantàstic mirador cap a la Vall d'Unarre. D'aquí ens queda un darrer descens per sender fins a enllaçar al Planell de Sartari amb la pista que ens durà fins al poble de Cerbi.
Estany de la Gola

P.S.: si disposeu de forces, de temps i la meteo us ho permet, podeu ampliar el recorregut fent una volta als tres estanys. També, si voleu estalviar-vos una bona part de la pista final, podeu enllaçar amb el camí de ferradura que passa per Sant Beado.