Traductor

dimarts, 2 d’agost del 2011

Punta de la Mulattierra

02

Distància: 20,5 km
Desnivell: 1.500 pujada i 1.200 baixada
Durada: 6 hores
Dificultat: fàcil

Accés: des de Briançon anem direcció col de Montgenèvre i ens desviem de la carretera principal per entrar a la Vallée de la Clarée. Deixem el cotxe a l’entrada del poble de Plampinet, al costat de la carretera.

Punt d’arribada: col de l’Echelle (1.762m), per tant, caldrà combinació de cotxes.


A l’entrada del poble, al costat d’una zona d’aparcaments, prenem les indicacions cap a Les Acles i Pointe de Pécé. Fem uns metres per pista però ben aviat creuem el barranc  des Acles i enllacem amb un sender que anirà guanyant desnivell molt suaument, entre bosc i sempre senguint marques grogues. Als 1.800m trobem una bifurcació de senders. A la dreta ens indica direcció Val-des-Prés; nosaltres seguim a l’esquerra, en pujada, cap a les Acles i Pointe de Pécé. A la cota 2.067m arribem a un pla on haurem de buscar el millor pas per evitar l’estesa d’arbres que hi ha dispersos i que barren el pas del sender. En aquest punt trobem el desviament cap a la Pointe de Pécé, que deixem a la nostra dreta. Nosaltres, poc a poc anirem descendint per corriol cap als Chalets des Acles, que ja veiem al fons de la vall. 


A 1.867m creuem el torrent i enllacem amb la pista que puja de Plampinet, per on passa el GR5. Atenció, el GR5 segueix per davant el Chalets des Acles i continua direcció sud, cal Col de Dormillouse; el GR que puja cap al Coll des Acles és el GR5B.  Nosaltres arribem als Chalets des Acles i decidim remuntar per darrere les cases, entre bosc, sempre direcció al coll des Acles. Tot i que no trobem un corriol ben definit, la progressió no es fa pesada ja que el bosc és molt clar i el sotabosc està força net. Quan som a Mélézet, a la cota 2.000m, seguim durant uns metres la pista, en breu descens,  i ben aviat tombem a la dreta per continuar per sender, ara sí, seguint marques de GR5B fins arribar al coll (2.292m). En aquest punt, seguirem sender (N) fins arribar al Passo Mulattiera (2.412m), on trobem indicacions de la via Ferrada degli Alpini, que segueix per les parets nord de Le Charra. 


Nosaltres farem algun puja i baixa fins arribar a la Punta de la Mulattierra (2.467m) amb vistes cap a les geleres dels Ecrins, cap al Mont Thabor i la Vallée Étroite i cap a Bardonnecchia i les seves serres més properes. A continuació desfem camí fins al Coll des Acles i, a partir d’aquí ens orientem a l’oest, seguint les marques del GR5B que ens duran fins al Col de l’Echelle. Primerament tenim un descens i posterior flanqueig per la tartera del Rocher de Barrabas ou Gravina del Mezzodi, que ens portarà fins a la cota 1.150m. 


A continuació ens toca novament remuntar fins a 2.264m i un nou flanqueig per uns sender força exposat però amb unes vistes que no desmereixen per a res l’itinerari; al fons la Vallone Gorgia. Finalment tenim una breu remuntada i algun puja i baixa per la part superior de les Roches de la Sueur on trobarem restes de construccions militars. Al km 18 ja només ens queda un descens ininterromput fins al col de l’Echelle (1.779m) la fi de la nostra ruta.