Traductor

dimecres, 29 de febrer del 2012

Lenquo de Capo pel port de Campvielh

(el Vinhamala al fons)

Distància: 10 km.
Desnivell: 900 m.
Dificultat: S2-S3.
Durada total: 4.15h
Punt de sortida: estació d'esquí de Piau Engaly.
Allotjament recomanable: gîte d'étape "Le Barbajou" (Le Fabien). Preus molt assequibles (15€ per persona i nit) i una molt bona acollida. Diverses habitacions amb bany inclòs, cuina totalment equipada i ampli menjador.

Després de comprovar que no totes les cares nord del Pirineu gaudeixen d'un bon gruix de neu (la jornada del dissabte entrada 'amb calçador' si parlem en termes d'esquiada...), tenim els nostres dubtes que la sortida programada pel diumenge sigui reexida quant a l'ús lògic dels esquís (que no vol dir carregar-los a l'esquena...). Dissabte al vespre, la propietària de la gîte d'étape "Le Barbajou" ens confirma que les nevades en aquella vall han estat generoses però els forts vents dels darrers dies han pentinat la zona. Tot i així ens confirma que l'estació d'esquí de Piau Engaly està oberta al 100%, fet que ens obre una escletxa d'esperança tenint en compte que l'objectiu per al dia següent surt de l'aparcament d'aquesta estació.
Efectivament, i per satisfacció nostra, al dia següent comprovem que la Vall de la Neste de Badel, on pretenem fer incursió amb els esquís, es troba coberta d'un generós tou de neu.
Així, deixem el cotxe a l'aparcament de l'estació. Ens calcem els esquís allí mateix i, en breus metres, abandonem les pistes per seguir pel marge esquerre del riu. L'itinerari és evident i les traces d'esquí i de raquetes del dia anterior ho confirmen: el punt en comú és el port de Campbiel (2.698m).

(pujant direcció al port de Campvielh)


(arribant al port, cota 2598m)

A partir del coll les opcions es bifurquen: o bé pujar al Soum des Salettes (inviable fer-ho en esquís) o bé anar a la dreta i ascencir al Pic Lenquo de Capo, 250 metres més baix que l'anterior, però esquiable des del cim.

(alguns pugen a peu la part final; la pala del Soum de Salettes al fons)
L'opció és clara: ens encaminem al cim amb menys desnivell i més esquiable. Ens dirigim al Lenquo de Capo (2716m).

(descens de les primeres pales)

Els que han pujat els esquís faran el descens com cal. Els més inexperts en aquesta pràctica (però amb el mateix grau de motivació) ho faran a peu.
El retorn serà gaudint de neu pols que, a mesura que perdem alçada, es va transformant en primavera pesada (ens obligarà a treballar les cames de valent però que fa de bon esquiar).