Traductor

dimecres, 22 de febrer del 2012

Pic Cauva amb esquís




Distància: 13 km
Desnivell: 1.200m
Dificultat: fàcil
Durada: 4 hores
Accés: des de Betren, sortim des del costat mateix de l'hotel La Tuca.
Dia: diumenge 19 de febrer de 2012

Tot i que les previsions metereològiques no són gaire clares a la cara nord del Pirineu, optem per provar sort amb els esquís. Ens aixequem amb el cert cobert i la tendència és a pitjor a mesura que avança el dia però, aprofitant que hem fet nit a la vall i tenint en compte que la proposta per la jornada del diumenge és un itinerari fàcil i directe, decidim abillar-nos per a la neu i fer una atac directe a la Tuca.
Ens calcem els esquís a la cota 1000m., seguint unes traces d'esquí que surten des del costat mateix de l'Hotel La Tuca i que ens evidencia que els excursionistes que han obert camí coneixen molt bé la zona. Per sorpresa nostra, des del poble fins a la cota 1.600m seguirem sempre per un ben trobat sender, en un entorn boscós, que ens estalviarà durant tot l'ascens trepitjar la pista (només la creuarem).


I no parlem del regal de no haver d'obrir traça sobre un bon tou de neu.... Tot plegat ens donarà la possibilitat de guanyar desnivell molt ràpidament i de forma còmoda. A partir dels 1.600m. d'alçada remuntarem sense dificultat pel llom, sempre seguint com a punt de referència els remuntadors de l'antiga l'estació d'esquí, fins arribar al cim (2.223m).


Arribem a la cota màxima de la ruta amb el cel ben cobert i, a poc a poc, comença a desprendre's les primeres precipitacions que, tot i ser minces, ens assenyalen que no és lloc ni el moment per entretindre-s'hi massa. A més, la visibilitat es veu reduïda considerablement, fet que també ens apressa a iniciar el retorn sense l'habitual pausa al cim.


Ràpidament inciem el descens on aprofitarem una excel.lent neu pols que permetrà que els esquís llisquin sols per les àmplies pales d'Era Tuca, uns pendents que evidentment no inaugurem (el dia anterior, els usuaris d'heliesquí van 'trillar' la zona....). Tot i així, buscant bé, encara podrem deixar la nostra empremta.
Quan enllacem amb la pista, ara sí, la seguirem en descens fins al punt d'inici.  Aquí també aprofitarem la petjada de les motos d'esquí que han compactat la neu i ens faciliten el lliscament (segons les condicions, aquesta pista ens pot obligar a remar més del desitjat).