Traductor

dimarts, 18 de desembre del 2012

El front republicà a la serra de Sant Jordi



Distància: 6 km.
Desnivell: 450 m.
Dificultat: baixa, puntualment mitjana.
Exposició: baixa, puntualment alta.
Durada: 2.30.
Punt de sortida: central hidroelèctrica de la presa de Camarasa.

Sortim des de l'espectacular aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa uns pocs metres per asfalt, just abans de prendre un sender evident que s'enfila decidament sempre a la vora de les torres elèctriques. Quan portem poca estona caminant ens desviem a l'esquerra per prendre un corriol ple de ferros que es feia servir en temps pretèrits per al manteniment de les torres elèctriques. 




És poc més d'una cinquantena metres de desnivell força entretinguts; llàstima que la boira no ens deixa veure el pati, però de ben segur que ha tenir unes bones vistes. 


Quan acabem aquesta 'mini ferrada' que no demana material, sortim a una pista que prenem a la dreta per ascendir la Feixa del Cinquet. A partir d'aquest punt el recorregut no té cap mena de complicació ja que alterna pistes atrotinades amb senders pedregosos; tan sols la humitat pròpia de l'hivern fa que el terreny patini una mica. Un cop a la part superior ja veiem el sol al mateix temps que tenim unes bones vistes del Montsec i del Mont-roig, ara amb la boira sota nostre. 


Com a cota màxima de l'excursió pugem a un turó vora el Tossal de Sant Jordi on hi ha una trinxera del Front republicà; està encarada cap al Mont-roig lloc on estavan situats els insurrectes franquistes. En aquesta ocasió trobem un nombrós grup de voltors que van fent la seva. 



Per tornar a recuperar el cotxe desfem camí gairebé tota l'estona, tot i que a la part baixa, a fi d'evitar els ferros, continuem recte en un bonic tram de sender que descendeix fins al Segre, just al costat del pont que permet creuar-lo venint des d'Alós.