Traductor

dimecres, 16 d’agost de 2017

BTTsenderisme a l'entorn del Mont Blanc (I)Primer lliurament de la nostra particular "volta" al Mont Blanc en BTT. Hi ha moltes versions al respecte: unes en sentit horari -la més habitual en BTT- i d'altres en sentit antihorari seguint la traça senderista -versió molt salvatge, pel que vam poder veure-. També hi ha diferents versions respecte com de proper va a la citada muntanya... n'hi ha que fan més asfalt i d'altres que fan més BTTsenderisme perquè ressegueixen més la TMB. La traça que ens ha passat el Jesús (eskerrik asko!) és d'aquestes segones. Nosaltres, però, fem algunes adaptacions per intentar fer-ho en 3 dies i no 4, com és l'habitual. Aquest fet ens obligarà a renunciar a pedalar tota la vall de Chamonix que remuntarem en un bonic tren des de Saint Gervais (Le Fayet) fins a Montroc i també usarem algun altre mitjà de transport per poder-ho afrontar en tres dies com al final va ser. 
Comencem per la piulada del primer dia....

Etapa 1: Le Tour (telefèric) - Coll de la Balme (França) - Ref. La Peula (Suïssa)
Distància: 49 km.
Desnivell: 2200m+/-.
Dificultat: molt alta.
Ciclabilitat de pujada: 75%.
Ciclabilitat de baixada: 90%.
Durada total: 9 h.1) Le Tour - Col de Balme: per estalviar-nos 600m+ prenem els dos telefèrics que pugen des de le Tour fins a tocar del Col de Balme; són 21 euros per persona perquè és el forfait de tot el dia i no en tenen només per a una pujada. Ja es veu que no surt gaire a compte, però si volem arribar a La Peula no tenim més remei que passar per caixa. Quan es baixa del telefèric es fa una breu travessa gairebé horitzontal fins al Col de Balme.

2) Col de Balme - le Peuly - Col de Forclaz: des del coll de Balme baixem pel recorregut oficial del TMB; en principi portàvem una altra traça però ens va semblar més complicada, la baixada. En definitiva, des del Col de Balme fins al fons de la vall (le Peuly) surten 850m- de bon sender però massificat de gent (juliol/agost) la qual cosa no permet gaudir-lo al màxim; el sender es deixa fer bé tot i que té alguns trams més pedregosos i d'altres puntuals d'exigència tècnica elevada. Quan arribem a le Peuly hem de remuntar per carretera fins al Col de la Forclaz; aquests 200m+ són els que farem extra respecte l'altra opció que va per la Remointse.

3) Col de la Forclaz - Portalo: són 500m+ de pujada gairebé tots de porteig amb trams al final bastant pedregosos. No ens els esperàvem i es van fer pesats.

4) Portalo - Bovine - la Jure - Champex: passats aquests tortuosos 500m+ comencem a baixar per un sender de molt bon fer, molt panoràmic. Passem per davant de l'alpage le Bovine ple de gent i comencem a descendir més decididament però fàcil. A mesura que anem perdent metres el descens es va complicant i a l'entorn del barranc de la Jure hi ha trams molt pedregosos i difícils. Passat el barranc es torna a deixar fer millor però continua en una franja elevada de dificultat. Baixats uns 700m- trobem les primeres pistes que ens duen fins a la zona de Champex.

5) Champex - Issert: des del llac de Champex fem una estona per asfalt i després anem connectant senders del TMB amb bastanta discontinuïtat, tant per la presència massiva de senderistes, com per la dificultat i com per les cruïlles que anem trobant. En total són 300m- entretinguts.

6) Issert - Ferret: pujada còmoda seguint unes marques d'una ruta btt que van creuant la carretera principal i en algun punt hi va. En total són 500 m+ que es fan molt bé. Si no volem complicacions podem pujar per la carretera i no ens perdrem res, tan sols ens estalviarem una  mica de trànsit.

7) Ferret - Ref. La Peula: poc després de Ferret s'acaba l'asfalt i ens toca remuntar el monstre final: una pista amb rampes molt exigents però amb bon ferm que ens deixen al refugi on anem a dormir. Aquest regalet final són uns 450m+ que es fan durs per tot el que portem a les cames.
El refugi és del 2015 i està molt bé. El menjar també correcte. Dutxa d'aigua calenta. Preus raonables per ser que és Suïssa.