Traductor

diumenge, 4 de desembre del 2011

El Riu Matarranya, les Gúbies del Parrissal i el cim d'Arany


Distància total: 17 km
Desnivell: 1.100m
Durada: 6 hores
Accés: des del poble de Beseit prenem una pista direcció el Parrissal, indicat. Deixarem el cotxe en una zona d'aparcament.

Excursió més que recomanable que ressegueix les aigües del Matarranya per la zona anomenada el Parrissal. Des de l'estret de la Fenellosa, porta d'accés a aquest extraordinari laberint rocós, remuntem vorejant el riu sempre buscant el millor pas. En alguns trams s'han instal.lat algunes passarel.les per tal de sortejar els passos més complicats; altres cops però, caldrà escollir les millors roques que ens assegurin un salt segur a l'altre costat de riu i que ens permeti avançar barranc amunt.


Depenent de l'època de l'any trobarem més o menys aigua i, per tant, la progressió se'ns farà més o menys entretinguda d'acord amb el cabal que hi baixi. En aquest cas nosaltres coincidim amb un volum generós d'aigua, de manera que constantment haurem de zigzaguejar d'un costat a l'altre, sempre buscant l'accés més còmode i evitant les cristal.lines i fresques aigües de l'encaixonat barranc. Quan arribem a les gúbies del Parrissal abandonem la llera del riu i remuntem per sender, entre bosc, a fi de superar el congost pel pas del Romeret, una 'via ferrada' que ens condueix directament a l'altre costat de l'estret.


Atenció, sempre caldrà seguir les marques blaves de la travessa Estels del Sud (no confondre unes fites que condueixen molt directament a les moletes i cim d'Arany). Superat l'estret seguirem remuntant pel barranc fins arribar al Pont de la Guimerana. Aquí no tenim altra opció que descalçar-nos i remullar-nos els peus ja que de pont res de res....


Si seguíssim la mateixa direcció, arribaríem a la Font del Teix, on naix el riu Matarranya, però nosaltres ens desviem més cap al nord; abandonem definitivament la llera del riu i remuntem sense pausa  per un corriol boscós que segueix paral.lel al Canal de l'Anoguerec. Quan som al clot de Maçana ens orientem poc a poca a l'oest, superem el Mas de Maçana, en runes, i ben aviat toparem amb marques de GR que seguirem.


Poc després les deixem i seguim marques de PR fins arribar a les Moletes d'Arany i el cim d'Arany, cota 1.228m. Des d'aquí només ens queda arribar fins al coll de la Balanguera i descendir per corriol molt ben definit fins a la pista d'inici. Desfem uns metres i ja som a la zona d'aparcament.


2 comentaris:

Angeloo0 ha dit...

Hola!, que gozada de fotos, enhorabuena por este peazo de blog.., uno de los pocos que ofrece todos los datos necesarios para explicar una ruta, fotos, crónica, datos y tracks, así da gusto!

Un abrazo!!

Ángel y Nuria

pass@muntanyes ha dit...

eo!! muchas gracias!!
ya hemos visto las fotos de Balaguer y que este finde estuvisteis con los de SQLP practicando el cicloalpinismo... que buena pinta!

Hasta pronto,

Olga i David