Traductor

dimecres, 7 de novembre del 2012

Territori Serrallonga



Distància: 38.50km
Desnivell: 1400 m
Dificultat: mitjana-baixa
Ciclabilitat: 99%.
Durada: 6h
Accés: càmping El Pont (punt d'inici de la Pedals d'en Serrallonga), a prop de Vilanova de Sau.
Més informació de la comarca: Osona, La Selva

Càmping el Pont- Collet de les Valls- Coll de Saberna- Coll de Querós- Can Serrallonga- Sant Andreu de Bancells- Pont de Malafogassa- Càmping el Pont


Jornada d'inspecció per la zona de les Guilleries. Com que desconeixem el territori i les hores de llum en aquesta època de l'any no ens deixen un gran marge de maniobra en el cas de rectificació d'itinerari i altres extres que puguin allargar les hores totals del trajecte, descartem la primera idea de rodar per "la pedals de Serrallonga". Decidit, després d'aquest tastet, l'ajornem per a una propera ocasió. Aquest cop,  farem un remix d'una de les rutes descrites en la guia-mapa excursionista de la Vall de Sau- Collsacabra (editorial Alpina) més algun afegit que ens permetrà allargar el recorregut, les exploracions i les complicacions, és clar.... Tot plegat enmig de boscos de castanyers, fagedes, pins, avets, rouredes, sureres.. unes espessors i verdors que ens acompanyaran durant tot el recorregut. 
Iniciem la ruta des del Càmping el Pont. Seguim per la pista que puja paral.lela a la riera de Castanyadell. Quan som al Collet de les Valls avancem per la pista principal que ens portarà fins al coll de Sabena tot passant per les extenses plantacions de pins, que suposem que es comercialitzaran durant les festes nadalenques. Però el que més ens sorprèn i ens desconcerta són les casetes als arbres que trobarem més endavant i que, consultat a posteriori, veurem com es confirmen les nostres sospites: "allotjaments a la natura, en versió mico"; això si, adaptat a les comoditats humanes. En fi, per a gustos i estranyeses, infinitat...


Quant a l'estat del terreny, podem dir que sempre circulem per molt bones pistes fins arribar a les proximitats de Vallclara. Al pk 14.25 abandonem el camí principal i seguim remutant encara uns metres per pistes més secundàries per, ben aviat, iniciar un generós descens fins al Coll de Querós per un traçat de pista força espectacular. Als nostres ulls, les primeres imatges de les cingleres frontereres del Ter ens deixen embadalits.


Des de l'esmentat coll avancem una mica més per pista i, ben aviat, l'abandonem per continuar el descens per GR, per un sender no apte per a les btts. Bé, no és viable el dia que hi passem nosaltres. Els arbres que havien caiguts enmig del camí (segons ressenyes llegides) han estat tallats. El corriol es veu desbrossat però el sòl és excessivament tou (ple de fullaraca, terra remoguda i gens compactada) que impossibilita el rodatge de la bici.  En definitiva, que l'acabem arrossegant durant uns 15 minuts fins enllaçar amb una pista força atrotinada però ciclable, que ens durà fins a les restes de Can Serrallonga.


Feta la visita de rigor, acabem el descens fins creuar la Riera de Querós i, a continuació, iniciem una altra remuntada de 500m de desnivell per pista força tortuosa però, novament, amb unes vistes descomunals cap a Collsacabra que alleugereixen el patiment. 




Poc abans d'iniciar el darrer descens fins al punt de sortida, la ruta ens guia fins a Sant Andreu de Balcells. A partir d'aquí, iniciem el vertiginós descens per la carena de la Serra de la Bandera i, posteriorment, per les ja còmodes pistes fins al Pont de Malafogassa i el Camping del Pont.