Traductor

dimecres, 28 d’agost del 2013

Volta a l'Aneto en BTT (primera etapa)



Distància: 50km
Desnivell positiu: 2000m
Desnivell negatiu: 2500m
Dificultat: alta
Durada total: 9 hores
Punt de sortida: boca sud del túnel de Vielha
Punt d'arribada: Benás


Ja feia un any que teníem in mente aquesta travessa de dos dies que, tot s'ha de dir, va sorgir arran d'una troballa de sender que vàrem trepitjar prèviament a peu durant una estada pel Luishonès. Aquell camí històric de 1000m de desnivell que l'any 2012 remuntàvem xino-xano des de l'Hospice de France fins al Port de Benàs fou el detonant perquè el passamuntanyes (m) enginyés aquesta volta de BTTsenderisme programada en dues jornades. Cal dir però que la versió original s'ha vist modificada en alguns trams del recorregut arran dels aiguats d'enguany i que han fet desaperèixer senders i/o alternatives a les vies asfaltades.

El primer dia sortim de la boca sud del túnel de Vielha i prenem la pista que segueix pel marge esquerre de la Noguera Ribagorçana fins arribar a Senet. Malgrat que la tendència és en baixada, trobarem algunes remuntades breus que donaran inici al còmput de desnivell acumulat de la jornada. En aquest punt ja veiem les primeres restes dels estralls de les pluges d'aquesta primavera.



A continuació creuem la N-230, superem el poble d'Aneto i ascendim per la pista asfaltada de Llauset. Quan portem uns 6 quilòmetres d'aquesta via secundària, abandonem l'asfalt i descendim uns metres cap a la Palanca dels Passos on ens espera una dura escalada per pista de 600m de desnivell fins al coll de Salines, previ descens per un suau i fàcil llom herbós.




A partir d'aquí, creuem el filat i descendim seguint gairebé sempre les traces de GR fins arribar a la pista del riu Valiera, cota 1600m. D'aquest descens tenim una primera part força divertida, si encertes la traça, i una segona part més incòmoda perquè el sender no resulta evident i cal creuar algun barranc; per tant, creiem que potser la millor opció és, des de a la Pleta del Moscader, abandonar el GR i baixar per pista fins enllaçar amb el camí que hem de prendre per continuar el nostre trajecte.




La següent remuntada forta de la jornada fins a la collada de Baciver suposa una ascensió de 800m de desnivell, dels quals els darrers 350m fins a la cota màxima caldrà arrossegar la bici per un sender gens agraït. Un cop al coll entrem a l'estació d'esquí de Cerler. Fins a l'Ampriu descendim per una de les pistes esquiables a l'hivern.




 Tot seguit enllacem amb el camí del barranc de l'Ampriu on prosseguim el descens per pista.


Ara sí, ens resta un darrer esforç amunt, 100m de desnivell, abans d'inciar l'esperat i divertidíssim descens per sender fins al poble d'Ancils; un corriol boscós d'uns 600 m- que fan oblidar les penúries que ens hi ha menat.





Per arribar a Benás, on passarem la nit a l'Hotel Llibrada (tracte excel.lent i molt bona relació qualitat-preu), només queden un parell de quilòmetres que farem per asfalt ja que els aiguats d'aquest any s'han endut la pista que resseguia el riu Ésera.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, que teniu el track de la volta al Aneto? Merci

pass@muntanyes ha dit...

Envia'ns un correu electrònic.
Salut!!