Traductor

dimecres, 16 de maig del 2012

Al cim de l'Erata en BTT



Dia: dissabte 12 de maig.
Distància: 30 km.
Desnivell: 1150 m.
Dificultat: alta.
Exposició: baixa.
Ciclabilitat de pujada: 98%
Ciclabilitat de baixada: 100%
Punt de sortida: Càmping Gavin.

Iniciem el recorregut remuntant per asafalt fins a superar l'entrada als pobles de Berbenuta i Espierre i a continuació enllacem amb una pista que té un cartell a fora que indica que és propietat particular... però està ple de marques de BTT i ens hi posem (de totes maneres no pengem la traça GPS... aquí teniu el que vam seguir nosaltres). La pista continua ascendint tot i que ben aviat farem una breu baixada fins creuar el riu a gual. A partir d'aquest punt tornem a remuntar, i de quina manera... hi ha dos quilòmetres al 14% amb un curt tram de dubtosa ciclabilitat perquè, a banda del desnivell, el terreny és molt pedregós.


Acabada aquesta part, la pujada és calma notablement tot i que ara la pista puja fent llaçades de marcat desnivell (però només és als revolts on hi ha les parts dretes). A mesura que anem sumant cota les roderes que fan de pista van desapareixent fins a l'extrem que just abans d'arribar a veure el cim hi ha 50 m de desnivell on cal tornar a arrossegar la BTT. I just arribant al cim també cal repetir la mateixa acció.


Des del cim tenim unes excel·lents vistes d'Ordesa i, en primer pla, de la cara S de la serra de Tendeñera.
Ara ja només ens queda baixar; el descens té dues parts molt diferenciades. Des del cim fins a la cota 1600 ho fem per corriol moderadament exigent (bàsicament GR) però molt agraït.



Posteriorment, baixem per pista fins superar Espierre i Berbenuta on reprendrem amb l'asfalt que ja coneixem de la pujada.