Traductor

dilluns, 15 d’abril del 2013

Pic de la Cabaneta; descens per les Basses de Siscaró



Distància: 15 km (9 km des del Pont de Baladosa).
Desnivell: 1100 m (1000 m des del Pont de Baladosa).
Dificultat: BE, S3.
Durada total: 6 h.
Punt de sortida: Pont d'Incles (Vall d'Incles, Andorra).
Dia: 13 d'abril de 2013

Amb els comunicats de neu de les diferents méteos, l'elecció Pass@muntanyes del cap de setmana, prudents com sempre, és clara: un itinerari conegut, directe, segur, cota alta i cara oest amb la finalitat de mitigar al màxim les allaus de fusió.
Condicions excepcionals de neu a Andorra; tan excepcionals que la carretera de la Vall d'Incles encara està ben nevada (i si no li fan res, seguirà tancada un parell de setmanes més). Això ens obliga a remuntar la pista (3km) fins al Pont de Baladosa; 


a partir d'aquí ja ens calcem els esquís i remuntem ràpidament pels pendents suaus que ens duen fins al pla del Refugi de Siscaró. Superem el pla per la dreta i de seguida entrem en una breu canal que ens situa per sobre de l'Estany de les Canals Roges (S-O). 


En aquest punt seguim progressant per pales suaus fins arribar al "circ" que dóna accés al cim. El circ el podem foquejar directament seguint la direcció que portem o desviant-nos una mica a l'esquerra per situar-nos al llom de la Serra del Mig; aquesta segona opció, força pendent (si fa o no fa, tant com la primera), sembla una mica més segura que la primera, és la que triem nosaltres.


Un cop al llom ja només ens queda ascendir còmodament fins al cim, si no fos pel molest i 'fresquet' vent que ens acompanya i que ens fa oblidar transitòriament les condicions primaverals. Assolim el cim (sempre tenim el dubte si és la Tossa de Siscaró -mapa Alpina- o el Pic de la Cabaneta -resta de mapes-) i fem la transició amb certa celeritat ja que no s'hi està gaire bé a causa del citat vent. Per al descens, com que veiem que les condicions de la neu són de molta estabilitat, ens llancem per les pales amples i pendents que baixen fins una mica per sota de les Basses de Siscaró (O, N-O). 


La part alta del descens es troba una mica justa de neu i amb molt pedra a la vista, però quan entrem a la pala la cosa canvia radicalment i esquiem per una excel·lent neu dureta tirant a primavera que fa que xalem de valent fins al Refugi de Siscaró on arribem amb una incipient neu primavera. 


I amb aquesta bona neu desfem camí fins al Pont de Baladosa; en aquest punt hem de tornar-nos a descalçar els esquís perquè la pista no té pendent suficient.