Traductor

diumenge, 2 d’octubre del 2011

Al cim del Tufello o Costuix en BTT

Distància: 39 km
Desnivell: 1.400m
Durada: 5h
Dificultat: moderat
Accés: des de Llavorsí prenem la L-504 fins a Ribera de Cardós, on deixem el cotxe i iniciem el nostre recorregut.
Cartografia: Pica d'Estats Mont-roig. 1:25000. Editorial Alpina.
 

remuntant el poble de Cassibrós

Iniciem la pedalada per la L-504 direcció Tavascan. Amb poc menys de 2 km abandonem la via principal i ens desviem a la dreta, per creuar per un pont medieval i seguir la mateixa direcció fins arribar al poble de Cassibrós. Remuntem pels carrerons del poble per enllaçar amb camí empedrat que puja molt fortament i que ens deixa a la part alta del poble. 

fortes rampes per sortir del poble

Enllacem amb la pista que ens endinsa al bosc de Cassibrós amb els primers quilòmetres marcats per les fortes rampes. Superades les primeres dificultats, la pista segueix guanyant desnivell però de forma més suau fins als Plans de Negua on ens aturem per fer una pausa i relaxar-nos amb les àmplies vistes que ens ofereix aquest mirador.
  al Pla de Negua


Recuperades momentàniament les forces ens preparem per afrontar les properes rampes que inevitablement no ens passen desapercebudes i que, si hi afegim l'estat descompost del terreny, ens obligarà a assolir els darrers metres d'ascensió amb les pulsasions altre cop disparades.

 arribant al cim

A la cota 2300 el cim ja el tenim ben a prop. Resseguim la pista que planeja i només ens queda superar els darrers metres a peu per arribar a la cota màxim de la serra, 2.333m, el cim de Costuix o Tufello. No cal dir que les panòmiques són envejables, especialment aquest dia en què no s'insinua ni un tímid núvol. Ens trobem a cavall entre la Vallferrera i la Vall de Cardós; al fons, ben altius, el Monteixo, La Pica d'Estats, ....
Per a la tornada desfem camí fins creuar el Pla de Negua i quan arribem a una bifurcació de camins seguirem direcció Esterri de Cardós, descendint entre bedollar. 

 Fontfreda

Superem la Fontfreda i la Fonteana i ben aviat ja tenim les primeres vistes del poble d'Esterri. 

 arribant al poble d'Esterri de Cardós

Un cop hi arribem només ens queda 4 quilòmetres de descens per asfalt fins a la carretera i d'aquí les darreres pedalades fins retornar a Ribera de Cardós.
Aquest ruta és una adaptació de l'itinerari número 7 del llibre "El Pallars Sobirà en BTT" de Xavier Agut.