Traductor

diumenge, 30 d’octubre del 2011

Volta al Pic de Mieidia d'Aussau

(qui observa a qui?)

Distància: 18 km
Desnivell: 1150 m
Durada: 7h
Dificultat: mitjana-baixa
Cartografia: Ossau. Vallée d'Aspe. Parc National des Pyrénées. 1:25.000. IGN
Valle de Tena.  1:40.000Editorial Alpina.


Creuem el coll del Portalet en cotxe i ja tenim davant nostre l'omnipresent i captivador Pic de Mieidia d'Aussau (Midi d'Ossau en francès), unes agulles rocosos que s'aixequen enmig del Circ d'Anéou amb una presència i d'una bellesa tant sorprenents que atrau amb la força d'un imant tant a senderistes com a escaladors de qualsevol edat i condició.
Deixem el vehicle a l'aparcament habilitat a prop de la Cabana de l'Araille. El gran nombre de cotxes ens corrobora que és lloc de peregrinatge...


 (arribant al Coll de Pombie)

Iniciem la caminada i la primera remuntada de la jornada fins al Coll de Soum de Pombie, cota 2129m. D'aquí haurem de fer un breu descens fins al refugi Pombie que, en aquestes dates, només queda obert la part lliure. Poc abans d'arribar-hi sentim un fort rebombori que ens deixa a tots una mica alertats de no sabem ben bé què.... Avancem unes passes i veiem davant nostre un allau de roques (més soroll que una altra cosa) en la canal del Mieidia. 

 (proximitats del refugi, recuperant-nos de l'espant)

Recuperats de l'ensurt del moment, seguim camí i remuntem fins al Coll de Suzon, on abandonem l'itinerari normal per pujar al Pic du Mieidia i ens encaminem a un petit coll situat entre el Gran Mieidia i el Dit de Moundelhs.

(encarant-nos cap a la nord del Mieidia)
L'accés a aquest collet i el descens cap al Circ de Moundelhs no és complicat a l'estiu tot i que té uns pendents força sostinguts, per tant, no s'aconsella en època d'innivació. Trobarem poques fites però tenim el Mieidia com punt de referència; l'objectiu, observar-lo per totes les seves cares.

 (descens pel Circ de Moundelhs)

Des de l'esmentat collet (2120m) baixem fins a la cota 1850m, intentant seguir escadusseres fites. Des d'aquí, anem orientant-nos cap al sud, sense perdre desnivell per lligar la volta per la seva part més alta. Traces de sender per aquest recorregut no cal ni imaginar-se-les; màxim, alguna fita aïllada que tampoc ens confirma amb exactitud el bon camí. Ens mourem entre la cota 1900-2000 per creuar el Circ de l'Embaradère, orientant-nos direcció sud, per una zona de grans pedres.
Si voleu fer el circuit a cotes més baixes, a l'alçada 1850m del Circ de Moundelhs caldrà que prengueu un evident sender que s'endinsa al bosc de Bious-Artigues i baixa direcció al llac que duu el mateix nom.
A les proximitats del Lac de Peyreget, anem a la dreta, cap al coll del Iou per encerclar, a més del Pic du Mieidia i Petit Pic, el Pic de Pèiraget. Ara només ens queda  un darrer descens pels suaus lloms del Circ d'Anéou fins recuperar el cotxe i completar el circuit.

 (darrer descens pel Circ d'Anéou, tancant la volta al Mieidia)


2 comentaris:

Quel ha dit...

En primer lloc, felicitats pel bloc, fa temps que el segueixo i m'agrada molt.
Veig que inclous toponímia en occità i m'agradaria col·laborar: Pic de Mieidia d'Aussau. D'altra banda, no m'estranyaria que el Peyreget es digués Pèiraget (el Peyresourde és Pèirasorda)
Salut!

pass@muntanyes ha dit...

Hola Quel,
moltes gràcies pel comentari del bloc i moltíssimes gràcies pel comentari de la toponímia occitana. Sempre intentem respectar la toponimia pròpia del lloc, però ja sabem que en llengües minoritzades de vegades costa. Si en properes ocasions vols fer alguna altra correcció, t'ho agrairem.
Salutacions.