Traductor

dimecres, 28 de març del 2012

Tuc de Horno


Dia: diumenge, 25 de març.
Distància: 11,5 km.
Desnivell: 1000 m.
Dificultat: ME S2; fàcil.
Més informació per visitar la comarca: Val d'Aran.

El segon dia a la Val d'Aran hem de reubicar la sortida d'esquís:
Fiasco a la Vall d'Unhòla on la cota de neu la trobem a partir de 1900m ¿? descartat, això suposa carregar els esquís a l'esquena més de l'estrictament necessari...
Tornar al Pla de Beret?  fora, ens assabentem que hi ha cursa popular de raquetes; a més, ja hi vam ser el dia anterior.
Entrar a  Aiguamòg o Valarties? ho deixem per a una propera ocasió, les opcions que se'ns plantegen són massa llargues per als nostres propòsits.
Finalment, optem per una sortida ràpida i més aviat curta, que no malmeti excessivament els nostres peus i buscant orientacions nord, a veure si ens retrobem amb l'esquiable neu pols del dia anterior....
Ens encaminem cap a la cara nord del túnel de Vielha, un itinerari ja conegut: el Tuc de Horno.
El trajecte de pista el farem amb els esquís a l'esquena i, al desviament, ens els calcem amb certs dubtes;  la neu escasseja fins a la Cabana deth Pontet (1.590m) i ens tocarà fer alguns malabarismes antidepilatoris.

Superada la cabana ja trobem neu contínua. L'itinerari no té pèrdua (si no és que es vol anar al Tuc deth Port; i sinó que els ho demanin als dos bascos que ens van seguir, en excessiu silenci, pensant que anàvem al Tuc deth Port), remuntem suaument, sempre arrecerats per les parets del Montanèro.


Quan som al coll de Horno deixem els esquís i fem els darrers metres a peu fins al cim. Dia esplèndid. Davant nostre, un primer pla de la gelera de l'Aneto.


El descens, amb neu primavera, el farem per unes àmplies canals que baixen més directament fins a enllaçar amb les traces de pujada, cota aproximadament 1800m. Pel que fa a la neu, ni rastre del pols del dia precedent. Tot i així, encara podem esquiar per primavera pesada que exigeix un esforç extra a les cames però que reconforta l'ànima.


TRACK GPS