Traductor

dimarts, 17 d’agost del 2010

BTT: Le Volcan Est. Plomb du Cantal

Parc Natural dels Volcans d'Alvèrnia  (Massif Central, Auvergne)

Distància: 35 kms.
Desnivell: 1400 mts (550 amb telefèric); 1300 si la fem a l’inrevés sortint des de Murat.
Dificultat tècnica: mitjana-alta.


Ruta exigent i molt completa que permet fer el cim més alt de Cantal: el Plomb de Cantal (1855 m). Es pot iniciar des de diferents punts però nosaltres creiem que la millor opció és fer-ho des d’Albepierre ja que així ens queda un descens gairebé ininterromput de vora 900 mts de desnivell. El recorregut troba les parts més tècniques a partir del coll la Molede i fins a l’estació d’esquí de SuperLioran, sobretot pels corriols que hi ha abans i després de la Bastide. El descens des del cim es fa sobretot per una pista verda que mena al coll de Bouc amb alguns trams de corriol.

Comencem remuntant 300 m de desnivell per asfalt fins al coll de la Molede on s’inicia un fantàstic descens primer per pista i finalment per sender exigent però assequible. Arribats a l’asfalt superarem la Bastide i reprendrem una altra vegada per divertits corriols. Cal estar atents quan creuem per primer cop la via per sota ja que en cas de trobar humitat és fàcil relliscar.



Superat aquest punt arribarem a un petit pla on la marca del Centre ens fa baixar a la dreta, cap a la carretera, però nosaltres no en farem cas i seguirem recte pel camí que flanqueja la muntanya (ignorarem els camins que pugen a l’esquerra) i 350 m després retrobarem les marques del centre que seguirem per asfalt a l’esquerra. Aquesta part i fins a l’estació d’esquí combina parts fàcils amb d’altres més exigents, normalment quan creuem la via del tren.
Quan som a l’estació d’esquí tenim dues opcions: remuntar fins gairebé el cim arrossegant la bici o pujar amb el telefèric (si no voleu agafar el telefèric consulteu l’alternativa del final).


La baixada des de la part alta de l’estació la fem per una pista verda anomenada “Coll de Bouc” tot i que de vegades l’abandonem per agafar corriols més directes.

Al coll creuem la carretera i anem a buscar una pista que primer planeja (força paral·lela a la carretera, tot i que no la veiem) però que ràpidament tira avall tot i que intercala algunes rampes breus de pujada. Aquesta baixada fins Albepierre és molt ràpida ja que majoritàriament transita per bones pistes.


Una altra opció si volem fer la ruta integrament damunt de la bici i no volem pagar cap telefèric és sortir des del càmping municipal de Murat, creuarem un pont i anirem a la dreta per remuntar fins a Bredons per asfalt. Just a l’entrada del poble tombem a la dreta per GR i quan arribem a la carretera la prenem a l’esquerra per en 1,5 kms arribar a Albepierre on hem de començar a seguir les marques del Centre a l’inrevés fins al coll de Bouc. A partir del coll remuntarem fins al cim primer per les pistes d’esquí de fons i posteriorment per la pista verda (“Coll de Bouc”) fins gairebé al cim (els darrers 40 mts s’han de fer a peu); aquesta pujada es caracteritza pel desnivell moderat de les rampes però també per la molta pedra solta que ens obligarà a encertar la traça si no volem posar peu a terra. La baixada per l’altre costat de les pistes (per la banda del telefèric), la podem fer per diferents itineraris marcats per l’estació (és convenient abans informar-se’n per no trobar-nos amb cap sorpresa). Un cop a la base de l’estació hem de seguir desfent sempre força paral·lels a les vies del tren (recordeu que no cal arribar a Laveissierre); potser que algun curt tram us obligui a posar peu a terra. Passat la Bastide retrobareu l’asfalt que no heu de deixar fins a Murat (poc després trobareu un indicador de Murat 3,5 kms; és el punt des d’on baixa la ruta des del coll de la Molede).