Traductor

dilluns, 25 de juliol del 2011

Ferrada Rocher de l'Yret


Dificultat: mitjana (exceptuant els 30 primers metres de la via que, en no estar equipats, n’augmenten la dificultat)

Accés: des del poble Le Monêtier-les-Bains prenem el telecadira du Bachas fins a la cota 2170m. Un tiquet d’aller (1 tronçon) costa 5.80€; si voleu estalviar-vos aquests calerons caldrà afegir a l’aproximació uns 600 metres més de desnivell per les pistes de l’estació d’esquí (compte, que hi ha senders habilitats per a vtts i interdits au pietons).

Aprofitant el remuntador iniciem una aproximació a peu d’uns 30 minuts, primer per pista i després per sender, fins a la base de l’aresta de la Pointe des Neyzets que és el punt d’arrancada de la ferrada.
Els primers metres de la via ens els mirem i remirem per totes bandes ja que té una entrada molt i molt descomposta i sense cap mena d’assegurament. Després de superar, amb ‘el motoret a les cames ’ i molts dubtes, els 30 primers metres d’ascens, aconseguim arribar a les primeres sirgues i, amb molta satisfacció, assegurar-nos bé. 


A partir d’aquí la via transcorre íntegrament per una aresta molt ben equipada i amb força ambient malgrat les andròmines de l’estació d’esquí que desllueixen l’ambient alpí. Exceptuant els primers metres d’entrada de la ferrada, la resta de la via no té cap dificultat destacable. 





Quan som a la cota més alta de la punta Neyzets (2.661m), caldrà desfer uns metres per baixar, encara assegurats, cap al vessant sud. Ben aviat abandonarem el material de ferrada i iniciarem el retorn a peu, inicialment per un discret sender i, més endavant, enllacem amb una de les pistes de l’estació. Quan som al coll de l’Eychauda (2425m) descendim per pista direcció nord fins a retrobar el camí de pujada fins a l’alçada 2.170m, on passem el remuntador que hem utilitzat per escurçar l’aproximació i continuem baixant per pista forestal fins arribar a l’aparcament.

Bibliografia:
Toutes les via Ferrata de France. Jocelyn Chavy i Philippe Pulet


ATENCIÓ:  segons la pàgina web http://viaferratafr.free.fr/, aquesta via ferrada està tancada, la qual cosa explicaria la manca d'equipament al llarg dels 30 primers metres de la via....